Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Okrog edinega sveta

Potopis
Matevž Lenarčič
Okrog edinega sveta

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Didakta
Leto izdaje 2006
ISBN 961-6530-47-X
Spremna beseda Igor Škamperle

Tehnične lastnosti
trda vezava
390 strani
Tip knjige
potopis
Kategorije
turizem in vodniki

Povej naprej

Založnik o knjigi

Izšla je obsežna fotomonografija biologa, alpinista, priložnostnega pisatelja in popotnika Matevža Lenarčiča z naslovom Okrog edinega sveta. Lenarčič se zadnjih 15 let profesionalno ukvarja s fotografijo, pripravil je že 26 samostojnih razstav, aerofotografija pa je žanr, ki združuje njegovo ljubezen do narave in letenja. Knjiga vrhunskih fotografij in spremnih komentarjev lepo dopolnjuje enako naslovljen potopis, v katerem avtor skozi prispodobe nakaže miselni svet, v katerem je navajen živeti in ga spremlja na njegovih poteh odkrivanja obzorij in pokrajin po svetu.

Lenarčičeva fotomonografija je razdeljena na pet obsežnih sklopov: Dežela velikih rek (Rusija), Dežela vetrov (Kazahstan, Mongolija), Nova zemlja (Severna Amerika), Dežele ledu (Nunavut, Grenlandija, Islandija) in Dežela narodov (Evropa).

Recenzija Bukla

Matevž Lenarčič, biolog, ki se že štirinajst let profesionalno ukvarja s fotografijo je avanturist z alpinistično, padalsko in letalsko preteklostjo. Plezal je na vrhove Grenlandije, Patagonije in Himalaje, z jadralnim padalom pa je letel z vrhov tudi v Himalaji. Zadnja leta se posveča predvsem fotografiji ter letalstvu.  Imel je že 26 samostojnih razstav in izdal 6 fotomonografij, zadnja nosi naslov Okrog edinega sveta in v besedi in sliki prinaša informacije o njegovem zadnjem podvigu. Leta 2002 je nameraval obleteti svet z ultralahkim letalom, vendar ga je kanadska birokracija ustavila potem, ko je uspešno preletel tri četrtine poti. V drugem poskusu, ki ga je uspešno izpeljal dve leti kasneje po malo spremenjeni poti, mu je v 80 dneh uspel podvig, ki je resnično vreden literarnega zapisa. Igor Škamperle je v spremni besedi zapisal, da so spoznanja, ki jih pridobivamo ob srečevanju z drugimi kulturami, oddaljenimi pokrajinami in mnogoterimi potmi življenja odvisna od zornega kota, iz katerega opazujemo svet. V vedno odprtem obzorju človek raziskovalnega duha laže dojema sebe in sprejema enkratnost svojega bivanja.

 

Renate Štrucl

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...