Osrčje tradicije: po poteh kuharskega mojstra Uroša Štefelina
Založba | Chiara |
Leto izdaje | 2024 |
ISBN | 978-961-7205-26-8 |
mehka vezava
25 x 19 cm
570 g
145 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
kulinarika, dom in vrt
turizem in vodniki
kulinarika, dom in vrt > kuharski priročniki
Založnik o knjigi
Avtentične gorenjske zgodbe in posodobljeni recepti z Michelinovo zvezdico nagrajenega kuharskega mojstra Uroša Štefelina.
»Zame je največje zadovoljstvo, ko gost poje kakšno od teh prenovljenih starih jedi in mi reče, da se spomni tega okusa iz otroštva.« Uroš Štefelin
Delo Vesne Kropf, ki je nastalo v sodelovanju s priznanih kuharskim mojstrom Urošem Štefelinom, vas popelje na očarljivo potovanje skozi Zgornjo in Osrednjo Gorenjsko, kjer se prepletajo zgodbe, tradicije in recepti, ki predstavljajo bogato kulturno dediščino tega območja.
V knjigi boste našli:
- Zgodbe in izročila: Pripovedi ljudi, ki so skozi generacije ohranjali in prenašali dragocene tradicije, polne modrosti in kulturne dediščine.
- Avtentične recepte: Tradicionalne jedi, ki jih je Uroš Štefelin posodobil za sodobne okuse, a ohranil njihovo bistvo. Vsak recept je skrbno izbran in preizkušen, da ohranja avtentičnost in pristnost okusov.
- Kulturno dediščino: Opise različnih običajev, rokodelskih spretnosti in življenjskih slogov, ki so del gorenjske kulturne dediščine. Spoznali boste bogastvo tradicij, ki so se skozi stoletja oblikovale in preoblikovale, ter njihov pomen za sodobno življenje.
Kuharski mojster Uroš Štefelin iz Hiše Linhart v Radovljici, ovenčan z Michelinovo zvezdico in zeleno zvezdico za trajnost, je s svojimi kuharskimi spretnostmi in globokim razumevanjem lokalnih sestavin pomembno prispeval k nastanku te knjige. S svojimi prizadevanji je dokazal, kako je mogoče tradicionalne recepte dvigniti na novo raven, hkrati pa ohraniti njihovo izvirnost in dušo.
Knjiga je obogatena s fotografijami Mateje Jordović Potočnik, ki dodatno prispevajo k avtentičnosti doživetja. Pridružite se čarobnemu popotovanju po Gorenjski in odkrijte zgodbe ter recepte, ki bodo obogatili vaše življenje!
Recenzija Bukla
Kuharski mojster Uroš Štefelin je ljubiteljem dobre hrane znan po užitkih, ki jih je nudila najprej Vila Podvin, sedaj pa radovljiška Hiša Linhart. Obe hiši presežnih okusov in zaokroženega estetskega doživetja hrane sta ustvarila z Marcelo Klofutar, izvršno direktorico skupnih projektov. Njun prepoznavni znak je pretanjen občutek za skladnost dobrega, lepega in zdravega, njuno vodilo prenovljena tradicija. Ob zavedanju, kako pomembno je pri tem povezovanje v lokalnem okolju, sta ustvarila mrežo sodelavcev, ki jih knjiga predstavlja s sliko in besedilom. Spoznamo kovača, ki je chefu Štefelinu ustvaril ročno izdelan nož z ročajem iz lesa hruške tepke, takšen, ki zdrži več generacij, izvemo, kdo mu je iz hruškovega lesa izdelal leseno desko, kdo izdeluje prelepo lončenino, na kateri vam postrežejo v Hiši Linhart … Prvi del knjige predstavlja najboljše ustvarjalce Zgornje in Osrednje Gorenjske, med drugim tudi člane glasbene in gostinske družine Avsenik. Drugi del sestavljajo recepti v duhu prenovljene tradicije, tretji del pa razkriva zgodbe Štefelinovih pridelovalcev in dobaviteljev. Avtorica knjige je Vesna Kropf, pobudnica projekta Osrčje tradicije.
Maja Črepinšek, Bukla 182
© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.
Sorodne knjige
- Daleč od ponorelega sveta 60 manj obiskanih turističnih biserov Slovenije: izletniški vodnik 32,99 € Dodaj v košarico
- -10% 120 najboljših slovenskih gostiln po izboru www.siol.net 8,91 € 9,90 € Prihrani 0,99 € Dodaj v košarico