Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Po poteh skozi čas

Vodnik po arheoloških parkih Slovenije
Andreja Breznik
Po poteh skozi čas
24,94 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-01-4280-5
Fotografije Andreja Breznik, ... [et al.]
Urejanje Boris Bogataj
Slikovno gradivo Slavko Ciglenečki, Tamara Korošec, ... [et al.]

Tehnične lastnosti
mehka vezava
24,6 x 16,8 cm
710 g
232 strani
Tip knjige
priročnik
Kategorije
umetnost > arhitektura
turizem in vodniki

Povej naprej

Založnik o knjigi

Prvi poljudno pripravljen vodnik po trenutno vseh slovenskih arheoloških parkih ponuja 34 izletov na najzanimivejše cilje z urejenimi arheološkimi ostalinami in možnostjo organiziranega ogleda. Pri tem vam bo v pomoč več kot 200 nazornih fotografij s posameznih najdišč z orisi, opisi dostopa in zemljevidi. V vodniku so zajete tudi lokacije z obširnimi razlagami, ki predstavljajo arheološke spomenike iz kamene in kovinske dobe, rimskega in poznorimskega obdobja ter višinskih utrdb na območju Slovenije. Posebno poglavje opisuje ostaline rimskega obrambnega zidu Claustra Alpium Iuliarum.

Andreja Breznik je leta 2003 diplomirala na Oddelku za arheologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Leta 2012 je doktorirala na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani z naslovom Upravljanje arheološkega parka v RS s področja managementa neprofitnih organizacij in dediščinskega managementa. Ukvarja se s problemi upravljanja kulturnih spomenikov na prostem v RS ter možnostmi njihove vključitve v javno življenje in turizem, s poudarkom na uporabi spomenikov v obliki dejavnosti arheološkega parka.Od leta 2006 je zaposlena v Narodnem muzeju Slovenije kot kustosinja pedagoginja, kjer je uspešno in sistematično vpeljala programe za izbrane ciljne skupine. Od leta 2011 je tudi predavateljica na Visoki šoli za trajnostni turizem ERUDIO za predmet Management arheološke dediščine za turistično rabo.

Recenzija Bukla

Izvirni turistični vodnik, ki nas popelje po trenutno vseh slovenskih arheoloških parkih, je napisala Andreja Breznik, ki je na ljubljanski Fakulteti za družbene vede doktorirala iz upravljanja arheoloških parkov, zdaj pa je zaposlena v Narodnem muzeju Slovenije. Breznikova je izlete po parkih, ti so v knjigi opremljeni z bogatim grafičnim in informativnim gradivom ter s seveda z zemljevidi, razporedila po zgodovinski kronologiji, ta pa je tudi jasno označena na zemljevidu parkov takoj na začetku knjige. Prvi del, Kamen, ogenj, jame in lovci, prinaša tri parke: Divje babe, Potočko zijalko in Ajdovsko jamo. Drugi del, Prvi mojstri kovin, kamnita mesta in zemljene grobnice, ima devet postankov, od Debele griže pri Volčjem gradu prek naselbine na pohorski Pošteli, Vač in Magdalenske gore do Mosta na Soči in vasi Šafarsko. Tretji del, Pax Romana, je najbolj obsežen, saj nas popelje po rimskih ostankih od Celja do Izole ter od Ljubljane do Starega trga in Šempetra v Savinjski dolini. Četrti del nam razkrije malo znani in več deset kilometrov dolg zid, ki je bil nekdaj v zahodni Sloveniji, njegove ostanke pa spoznamo v štirih parkih od Ajdovščine pa do Zaplane. Sklepni del pa prinaša t. i. Znanilce srednjega veka, ki se raztezajo na petih parkih od Ajdovskega gradca do Tonovcovega gradu. Vodnik, s katerim boste spoznali Slovenijo v povsem drugi luči!

Samo Rugelj; Bukla 129-130

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...