Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Popotnik po Rožu

Kulturnozgodovinski turistični vodnik
Tatjana Gregoritsch
Popotnik po Rožu
24,90 € 24,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Mohorjeva Celovec
Leto izdaje 2019
ISBN 978-3-7086-1039-9
Naslov izvirnika Rosentalwanderungen
Leto izdaje izvirnika 2015
Fotografije Tatjana Gregoritsch, ... [et al.]
Prevod Adrian Kert, Stanko M. Maršič

Tehnične lastnosti
trda vezava
19,5 x 12 cm
220 strani
Tip knjige
vodnik
Kategorije
turizem in vodniki

Povej naprej

Založnik o knjigi

Vodnik prikazuje eno od dvojezičnih dolin avstrijske Koroške med občinama Galicija na zahodu in Bekštanj na vzhodu. Vodnik ponuja splošno zanimive informacije o Rožu z opisom in prikazom pomembnih in privlačnih krajev in točk. Težiščno se posveča slovenski plati doline z dogodki in osebnostmi, ki so jo zaznamovale in jo še zaznamujejo, najsi v kulturi, politiki, športu, znanosti gospodarstvu in še drugod.

Avtorica je kot vneta popotnica vključila tudi nekaj lažjih pešpoti, na katerih se boste od blizu seznanili z naravnimi lepotami. Postreže tudi s posebnimi informacijami o posameznih občinah, zgodovini, arheologiji in botaniki. Številne fotografije zaokrožajo sliko o čudoviti dolini. Vključen je tudi dvojezičen zemljevid doline.

Znana avtorica južnokoroških vodnikov Tatjana Gregoritsch je obdelala svoj v nemškem jeziku izdani vodnik Rosentalwanderungen ter ga prikrojila slovenskemu obiskovalcu Roža.

Recenzija Bukla

Tatjana Gregoritsch, Rožanka, ki je odraščala na Dunaju, je vodnik po Rožu napisala in objavila (2015) v nemščini, v prevodu Stanka M. Maršiča in uredništvu Adriana Kerta pa so vanj vključena številna dopolnila in poudarki, zanimivi in koristni za slovenske popotnike in raziskovalce tega dvojezičnega območja. Zanje je zgodovinarka Brigitte Entner posebej opozorila na obeležja, ki ohranjajo spomin na koncentracijsko taborišče na Ljubelju, trinajst obglavljenih Selanov in druge tragične dogodke iz obdobja nacizma. Avtorica je odkrivanje doline strnila v 26 poti, speljanih skozi dvanajst večjih naselij – od Šmarjete v Rožu in Borovelj do Rožeka in Bekštajna – ter po njihovi okolici. Povsod so ob kulturni in naravni dediščini omenjeni pomembni dogodki in dosežki, ki jih spremlja galerija njihovih udeležencev in (so)ustvarjalcev predvsem iz vrst slovenske skupnosti. Opisom poti so dodani osnovni podatki o trajanju, zahtevnosti in morebitnih variantah ter o zanimivostih, ob katerih se velja ustaviti. Pri lokalnih kulinaričnih posebnostih so posebej omenjene kmetije in gostišča, kjer še postrežejo po slovensko. Uvodne misli je prispeval Valentin Inzko, tudi Rožan, ki se je šele v zrelih letih, ko se je vračal s svojih diplomatskih poti, povsem zavedel, da živi v raju.

Iztok Ilich, Bukla 149

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...