Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Svetilniki

Mitja Zupančič
Svetilniki
15,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Osminka & Co.
Zbirka Bukva
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-90961-9-2
Leto izdaje izvirnika 2013
Fotografije Mitja Zupančič
Spremna beseda Jakov Kordić

Tehnične lastnosti
mehka vezava
267 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina
turizem in vodniki

Povej naprej

Založnik o knjigi

Dvainpetdeset ohranjenih svetilnikov je opisanih na 268 straneh in opremljenih z navtičnimi podatki, zanimivostmi in legendami ter 223 barvnimi fotografijami. V knjigo je vključen kratek pregled morjeplovstva in gradnje svetilnikov od antike do danes. Svetilniki so razdeljeni v šest smiselnih poglavij glede na morski jadranski akvatorij, med Tržaškim zalivom z Istro in Elafiti. Knjiga je odličen dokument preteklosti za prihodnost. Na trg prihaja v času, ko R Hrvaška vstopa v EU, hkrati pa osvežuje zgodovinski spomin na 200-letnico začetka sistematične gradnje svetilnikov, kapitanij in pomolov tedanje Avstrije na vzhodni Jadranski obali.
Prihaja pa tudi v času, ko se svetilniki množično oddajajo v najem za tako imenovani robinzonski turizem, ko moramo skupaj poskrbeti, da se bodo še naprej ohranjali ti kamniti pomniki zgodovine in v čim večji meri služili svojemu prvotnemu namenu - varni plovbi.
Knjiga je odličen vodič po jadranskih "lanternah".

Recenzija Bukla

Že dolgo časa so znani različni tipi monografij, v katerih so po raznih konceptih, pogosto z ekskluzivnim fotogradivom, predstavljeni svetilniki, ti pomembni vodniki in orientirji mornarjem po svetovnih morjih. Tovrstne monografije o jadranskih svetilnikih v slovenščini za zdaj še nismo premogli in zdi se, da je bil Mitja Zupančič, dolgoletni akter v založništvu in izkušeni morski maček, kot poklican za to. Svetilnike na Jadranskem morju je začela graditi Avstrija v začetku devetnajstega stoletja (savudrijski kot prvi je bil dokončan leta 1818), do konca tega stoletja pa je bilo dokončanih vseh 52 (samo eden od njih, piranski, stoji v Sloveniji). Zupančič se njihovega pregleda loti v šestih sklopih od severa proti jugu ter po naravni poti, torej z morja, od koder najbolj normalno prihajajo pomorščaki. Vsak od svetilnikov je predstavljen s sliko in besedo, navedene so njihove morske koordinate, leto njihovega nastanka ter zanimive podrobnosti, za katere najlaže izveš ravno iz pogovorov z domačini, ki so pri tem projektu predstavljali pomemben vir informacij. Svetilniki so knjiga, narejena z ljubeznijo in strastjo do morja, vendar s pronicljivostjo človeka, ki se izjemno rad vrača tudi na kopno. Vodnik, ki tudi kopenskim popotnikom omogoča izletniško popestritev njihovega poletnega obmorskega dopusta.

Samo Rugelj, Bukla 91-92

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...