Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Videmsko
18,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba ZRC, ZRC SAZU
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-254-677-9
Fotografije Silvo Bizjak, ... [et al.]
Urejanje Drago Kladnik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
216 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
naravoslovje > geografija
turizem in vodniki
zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

S tem vodnikom zaokrožamo predstavitve slovenskega zamejstva v Italiji. V njem so predstavljene ekskurzije, izvedene v severnem delu tamkajšnjega slovenskega zamejskega prostora. Dva zapisa obravnavata mejno območje med Slovenijo in Italijo, prvi simbol Beneških Slovencev Matajur, drugi pa suho dolino Predol in najzahodnejše naselje v Republiki Sloveniji, vasico Robidišče. Poleg Terskih in Nadiških dolin, Čedada in Vidma z okolico, vselej skrivnostne Rezije in z vidika osrednje Slovenije skoraj bližnje Kanalske doline je vključena še pri nas manj znana gorska pokrajina Karnija, ki pa je z avtocestno povezavo med Beljakom in Vidmom prav tako na dosegu roke. Za razliko od ostalih obravnavanih območij ni bila nikoli slovensko narodnostno ozemlje, pač pa se v njej prevladujoče furlansko prebivalstvo prepleta s pripadniki nemških narodnostnih otokov. Vodnik zaključuje prispevek o obnovi furlanskih naselij po uničujočih potresih v letu 1976, ki so vzeli skoraj 1000 življenj. Rdeča nit vodnika je narodnostna problematika, praviloma vpeta v zgodovinski okvir, ki jo je odločilno zaznamoval. Zastopane so tudi raznovrstne naravne lepote, prežete s tradicionalnimi etnografskimi vrednotami.

Recenzija Bukla

Vodnik po Videmskem, najnovejša izdaja Slovenskega geografskega društva, obeležuje tridesetletnico delovanja te stanovske organizacije v zdajšnji obliki, njegovi začetki pa so še dobrih šest desetletij starejši. Nadaljuje tradicijo izdajanja vodnikov, nastalih na terenu, med društvenimi ekskurzijami po Sloveniji in drugod, zlasti v sosednjih deželah s slovenskimi manjšinami. Kljub strokovni ravni pisanja so ti vodniki lahko dobrodošli sopotniki in svetovalci tudi manj zahtevnim popotnikom. Zbornik v desetih poglavjih povzema doživetja ekskurzij po vzhodnem robu dežele Furlanije - Julijske krajine, od Nadiških dolin in južnih pobočij Matajurja prek Terskih dolin, Vidma in Rezije do Kanalske doline in Karnije. Rdeča nit zadnje opisane poti je bil ogled obnove v potresu leta 1976 razdejanih krajev med Portisom in Guminom ob rečici Beli.

Iztok Ilich, Bukla 101-102

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...