Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Zamejska Koroška
20,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba ZRC, ZRC SAZU
Zbirka Vodniki LGD
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-254-937-4
Leto izdaje izvirnika 2016
Fotografije Silvo Bizjak
Urejanje Drago Kladnik
Zemljevid Andrej Bandelj, Tanja Koželj

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 15 cm
224 strani
Tip knjige
vodnik
Kategorije
zgodovina > kulturna zgodovina
turizem in vodniki
naravoslovje > geografija

Povej naprej

Založnik o knjigi

V vodniku je predstavljenih devet ekskurzij s severozahodnega dela slovenskega zamejskega prostora. Razvrščene so v obratni smeri urinega kazalca. Šest (Ziljska dolina, Beljak z okoliškimi jezeri, Karavanke in Rož, Celovec in Gosposvetsko polje, južna pobočja Svinške planine in Velikovško čezdravje, Podjuna) jih v sodobnosti še lahko obravnavamo kot narodnostno mešana območja, dve območji (Labotska dolina, zgodovinski kraji severne Koroške) sta zaradi germanizacije ta status izgubili, območje pogorja Nockberge pa je že dolgo onstran severnega roba slovenskega narodnostnega ozemlja. Celotno območje avstrijske zvezne dežele Koroške se ponaša z bogato naravno, zgodovinsko in kulturno dediščino. Prežeto je z izrazitimi naravnimi lepotami, med katerimi lahko izpostavimo gore in jezera, pa tudi kulturnozgodovinskimi, kamor lahko uvrstimo privlačna stara mestna jedra, prvovrstno cerkveno dediščino ter slikovite, praviloma zelo dobro ohranjene gradove in skrbno vzdrževane grajske razvaline. Glavni sezoni sta pozimi, ko zaživijo prostrana smučišča, in poleti, ko se turisti preusmerijo k obalam tamkajšnjih, za avstrijske razmere zelo toplih jezer.

Recenzija Bukla

Dvanajsti med tistimi vodniki ljubljanskega Geografskega društva, ki ostajajo na evropskih tleh, je znova nastal v zamejstvu, na južnem Koroškem. Naslovi poglavij so obenem imena devetih poti, po katerih so geografa Andrej Bandelj in Jernej Zupančič ter naravovarstvenik Jože Mihelič od pomladi 2013 do jeseni 2015 vodili ekskurzije po osrednjem delu slovenskega zamejstva v Avstriji. Prva cilja sta bila Ziljska dolina in Beljak z okoliškimi jezeri, nato pa Karavanke in Rož, Celovec z Gosposvetskim poljem, južna pobočja Svinške planine in Velikovško čezdravje ter posebej Podjuna in Labotska dolina. Dodani sta še ekskurziji v zgodovinske kraje severne Koroške ter v pogorje in biosferni park Nockberge. Rdeča nit večine prispevkov je narodnostna problematika, ponovitev poti pa poleg nazornih opisov in barvnih fotografij olajšujejo priloženi zemljevidi z dvojezičnimi poimenovanji večine omenjenih krajev.

Iztok Ilich, Bukla 131

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...