Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Zgodbe iz kanuja

Čudoviti svet slovenskih voda
Ivan Esenko
Zgodbe iz kanuja
41,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-241-239-5
Fotografije Luka Jesenko, ... [et al.]

Tehnične lastnosti
trda vezava
216 strani
Tip knjige
potopis
Kategorije
turizem in vodniki

Povej naprej

Založnik o knjigi

Slovenske reke so zgovorne, zato je vredno obiskati njihove bregove in prisluhniti pripovedi, ko z nagajivimi kodri na gladini šepetaje opozarjajo nase. Njihove zgodbe so tihe in zasanjane, kar sramežljive ob vsem tem, kar nam ponuja sodobni svet, in neslišne, ko hitimo mimo njih. Včasih pa zgolj obisk rečnega brega ne zadošča, temveč nas radovednost žene tja na nemirno vodno gladino, kjer se pletejo bolj doživete zgodbe, ki jim pritegneta tudi rastlinski in živalski svet. Ko se z veslom v roki podamo na pot in spoznavamo rečni breg ne s suhe, temveč z vodne strani. In se prepustimo lagodju gibanja med dvema bregovoma …

Ivan Esenko (1957) je zapisan naravi že od malih nog. Posebno dejaven je pri proučevanju živalstva in njegovega pomena v vrtni ekologiji, o čemer je napisal vrsto poljudnih in strokovnih člankov. O vrtni ekologiji je napisal tudi več knjig: Zbogom voluhar, Zaživimo z naravo – Ptice in ekološko vrtnarjenje, Vrtnarimo z dušo ter Vrtna mlaka. V njih se dotika pozitivnega odnosa do narave in bralcu na prijazen način odstira drugačne poglede na življenje. Ukvarja se z naravoslovno fotografijo, predvsem s portretiranjem živali. Je član DOPPS (Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije), RSPB (Royal Society for the Protection of Birds) iz Velike Britanije in Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev.

Recenzija Bukla

Knjige o Sloveniji iz ptičje perspektive smo že dobili (recimo Slovenija iz zraka), tokrat pa je pred nami primerek, ki nas postavlja v žabjo perspektivo, natančneje pogled na našo domovino iz perspektive različnih vodá. Avtor, ki je naravi zapisan že od malih nog, je napisal že nekaj knjig o živalstvu in ekologiji, v tej razkošni in bogato ilustrirani monografiji pa se je posvetil bolj »tekočim« izletom po Sloveniji. Pri tem je skušal za razliko od običajnih obiskovalcev, ki na jezera in reke gledajo z njihovih bregov, njihovemu notranjemu življenju in ritmu prisluhniti kar z »neposredno udeležbo«. Ni se omejil zgolj na reke ali pa jezera, temveč je občasno zaveslal pod mostove in tudi po suhem, kjer nam je s pozornim očesom in prefinjenim jezikom predstavil floro in favno posameznih življenjskih biotopov. Ne manjkajo niti pozabljene vode, kot recimo avtor pravi okljuku reke Save, ki je pri vasi Spodnji Hotič že mnoga leta odrezan od matične vode. Izvrstno.

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...