Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Arhitektura moderne in das Unheimliche

Heidegger, Freud in Le Corbusier
Mateja Kurir
Arhitektura moderne in das Unheimliche

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Inštitut Nove revije
Zbirka Humanistična zbirka INR
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-7014-14-3
Leto izdaje izvirnika 2019
Urejanje Dean Komel, Tomaž Zalaznik

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21,5 x 14 cm
270 g
205 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
umetnost > arhitektura
umetnost

Založnik o knjigi

V knjigi Arhitektura moderne in das Unheimliche: Heidegger, Freud in Le Corbusier avtorica preko interpretacije pojma das Unheimliche, ki očitno izmuzljivo določa duha časa modernosti, na subtilen način poveže filozofijo (Heidegger), psihoanalizo (Freud) in arhitekturo (Le Corbusier). Lahko bi rekli, da je to »vzporedno« branje in povezava vseh treh disparatnih področij skozi prizmo pojma das Unheimliche v slovenski strokovno-znanstveni literaturi unikum.

V dialoge med filozofijo, psihoanalizo in arhitekturo stopa torej v monografiji pojem das Unheimliche, ki mu ne moremo najti sopomenke v slovenščini in je zato ostal v nemškem jeziku. Kot pravi avtorica, bi ga lahko dobesedno prevedli kot nepripadajoč domu, vsebinsko pa kaže na pomen skritega in skrivnostnega, celo grozljivega, ki spremlja tesnobo posameznika, izgubljenega v svetu (vele)mesta, kar se ujema s tezo mnogih filozofov in celo arhitektov, da človek od 20. stoletja dalje ne pripada domu, da je pravzaprav brezdomec, tudi če ima stanovanje.

O avtorici 

Mateja Kurir je filozofinja in raziskovalka, ki se primarno posveča modernizmu in estetiki. Doktorsko disertacijo Arhitektura v filozofiji; refleksija arhitekture kot sodobne umetniške forme v hermenevtični in strukturalistični filozofiji 20. stoletja, ki je osnova pričujoče knjige, je zagovarjala na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (2014).

»Das Unheimliche je tisto nedomače, grozljivo in strašljivo, ki pri Freudu in Heideggerju izhaja iz najbolj domačega in varnega, pri čemer ustvarja spregledano točko prešitja njune refleksije o bivanju. To je obenem tudi ravnina, na kateri zasije moderna in modernistična arhitektura, ki jo je pomenljivo formiral tudi Le Corbusier, v drugačni perspektivi. Jedro arhitekture in metropole moderne bi morebiti lahko prebrali ravno skozi okular te grozljivosti das Unheimliche. S tem smo vselej porinjeni na spolzka tla, kjer se ta negativnost uprostori.«
– Arhitektura moderne in das Unheimliche: Heidegger, Freud in Le Corbusier; spremni tekst na ovitku knjige (Mateja Kurir)


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...