Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Portret srečnega človeka

André Le Nôtre : 1613-1700
Erik Orsenna
Portret srečnega človeka
15,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Založba /*cf.
Zbirka Varia
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-257-074-3
Naslov izvirnika Portrait d'un homme heureux
Leto izdaje izvirnika 2000
Fotografije Ana Kučan
Prevod Zoja Skušek
Spremna beseda Ana Kučan
Urejanje Zoja Skušek

Tehnične lastnosti
mehka vezava
18 x 11 cm
170 g
173 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
umetnost > arhitektura
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

Oznaka »vrtnar«, ki v ljudski govorici označuje ljubitelja rastlin, človeka, ki ureja gredice in marljivo kosi travo, Le Nôtru danes ne ustreza. Krajinski arhitekt je gotovo ustreznejši naslov. Morda je res skrbno gojil podobo skromnega moža, kar mu med vrsticami malodane očita tudi Orsenna, a je bil vsekakor intelektualec in umetnik. Z igrami abstrakcije in perspektive je ustvaril vrtove, ki daleč presegajo današnji pomen vrtnarjenja. Versailles, ta na več kot tisoč hektarih raztezajoča se in v neskončnost segajoča navzočnost vodnih zrcal, tektonskih drevorednih potez in prefinjenih ornamentov, ni le vrhunec Le Nôtrovega opusa, temveč tudi evropske zakladnice vrtov.
(iz spremne besede Ane Kučan)

Recenzija Bukla

»Sir, iz zidarja ste naredili vrtnarja; pripravil vam je jed po svojem okusu,« je André Le Nôtre navrgel Ludviku XIII. Dolge ure sta se sprehajala po vrtovih Versaillesa in se pogovarjala. Le Nôtre je bil mojster perspektive in na vrtovih je uporabil vso noro zaljubljenost 17. stoletja v vodo. Ko se je kralj sprehajal po vrtovih, so se skladno z njegovim korakom sprožali takrat številni vodnjaki, upodabljali so življenjsko strast. Menjavali so cvetlične lončke, ustvarjali klimo, da je izbirčni kralj vsak dan v letu dobil hruške in jagode. »Versailles je bil vsaj toliko park kolikor knjiga, biblija, s katero kralj božanstvo govori sam o sebi in se ustvarja, pri tem pa uporablja vse mogoče pripovedi (alegorije, digresije, skrivnosti, presenečenja) ter v slavljenje vključuje vsa bitja, božanstva, ljudi in živali,« zapiše Orsenna. Knjiga je navdihujoča. Orisuje kontekst časa, duhovito in pronicljivo nas skozi oči kraljevega vrtnarja vodi skozi urejanje vrtov, razmišljanja o oblasti, umetnosti in še marsičem.

Jedrt Jež Furlan; Bukla 129-130

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...