Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Divje babe na žlikrofih

Folklorne in spominske pripovedi s hribov, planot, iz grap in kotlin od Porezna do Javornika in od Vojskega do Zavratca
Nataša Hvala
Divje babe na žlikrofih
25,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba ZRC, ZRC SAZU
Zbirka Glasovi
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-05-0095-7
Leto izdaje izvirnika 2018
Ilustracije Barbara Lozar Bogataj, Barbara Petkovšek
Spremna beseda Nataša Hvala
Urejanje Nataša Hvala, Karmen Kenda-Jež, Marija Stanonik
Zemljevid Barbara Petkovšek, Manca Volk Bahun

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
690 g
495 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
družbene vede > etnologija in antropologija
umetnost
filozofija > zgodovina filozofije

Založnik o knjigi

51. knjiga v zbirki Glasovi zajema folklorne in spominske pripovedi s hribov, planot, iz grap in kotlin od Porezna do Javornika in od Vojskega do Zavratca. Iz 748 folklornih in spominskih pripovedi, ki so zajete v enajst razdelkov, spoznamo, kakšen je izvor, krajevna, ledinska in hišna imena, kako so ljudje živeli v preteklosti, kako so se preživljali, kateri zgodovinski dogodki so jih najbolj zaznamovali, s čim so se ukvarjali, kakšni so bili njihove šege, verovanja, praznoverja in praznovanja, izvemo pa tudi, da so se znali pošaliti in videti svetlo plat življenja. Pripovedi so bile zbrane v različnih časovnih obdobjih, večina med njimi prvotno ni bila namenjena za to zbirko. Vanjo so vključeni rokopisi iz zapuščine Janeza Dolenca iz obdobja, ko je poučeval na učiteljišču v Tolminu, zapisi iz brošur različnih šol in društev ter sveža besedila, zbrana prav v zadnjem času. Nekaj jih je zapisanih v narečju, večina pa knjižno. Naj vsakemu bralcu srečanje z njimi prinese novih spoznanj o življenju v preteklosti ter privabi nasmeh na obraz.

Recenzija Bukla

Zbirka Glasovi, ki jo je pred tridesetimi leti zasnovala še vedno njena strokovna ured­nica Marija Stanonik, je dosegla že 51. zaporedno številko. Že njen naslov nakaže, da so se folklorne in spominske pripovedi, ki jih prinaša, vanjo stekle iz širše okolice Idrije in Cerkna, natančneje s hribov, planot, iz grap in kotlin od Porezna do Javornika in od Vojskega do Zavratca. Tako kot je razgiban relief širšega porečja Idrijce je pestro tudi besedilno gradivo, ki ga je profesorica slovenščine in teologinja Nataša Hvala večidel sama zbrala na terenu ter ga skupaj z besedili iz rokopisne zapuščine slavista Janeza Dolenca iz druge polovice prejšnjega stoletja s potrebnimi pojasnili vključila v knjigo. Ta sega od pravljic in različnih povedk do etnoloških pripovedi in anekdot. Skupaj z jezikoslovko Karmen Kenda - Jež, ki je napisala opombe k jezikovni redakciji, je sestavila še slovarček narečnih in manj znanih besed.

Iztok Ilich, Bukla 145

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...