Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Kino zemljevid

zemljevid ljubljanskih kino prizorišč (1896–2014)
Klemen Žun
Kino zemljevid
16,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Javni zavod Kinodvor
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-92710-4-9
Urejanje Tjaša Smrekar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16,5 cm
460 g
140 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
umetnost > film
zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Kino zemljevid je eden večjih projektov, ki so jih v Kinodvoru pripravili v Letu kina – Kinodvor 90, letu praznovanja kina in filma. Izhodišče ima v raziskavi Kinodvorove zgodovine, ki je pokazala, kako pestro zgodovino kina ima Ljubljana. Skoznjo se je namreč v prestolnici filmski trak vrtel na več kot sedemdesetih lokacijah oziroma kino prizoriščih, v več kot dvesto različnih kinematografih. Pestrost ljubljanske kinematografije so tako zaobjeli v knjigi, ki vključuje podatke o vsakem od kinematografov, priložen pa ji je tudi zemljevid z označenimi kino prizorišči.

Recenzija Bukla

Da je bilo včasih veliko več kinodvoran in precej več kinoobiskovalcev, ni nobena skrivnost in novica. A kje vse so bile te kinodvorane? Koliko časa so obratovale? Pod kakšnimi imeni? Vsak se iz svoje mladosti spomni vsaj kakšne, ki danes ne deluje več, natančnejšega pregleda pa za Slovenijo še nimamo. Povsem drugače pa velja za slovensko prestolnico, kjer je v okviru nekajletnega truda Klemen Žun, filmski analitik v Koloseju in avtor knjige o filmu Avatar, zbral kar se da pregleden nabor informacij o preteklem kinematografskem življenju Ljubljane, ki je zdaj, kot svojevrsten turistični vodnik po našem glavnem mestu, izšel pri Kinodvoru ob njegovem praznovanju Leto kina. Žun je kot razlog za izid tega inteligentno oblikovanega ter z mnogimi grafičnimi informacijami opremljenega priročnika za raziskovanje ljubljanskih kinoprizorišč (vsega skupaj jih je 74) našel v iztekanju predvajanja filmov s filmskega traku, saj bodo klasični kinoprojektorji, s katerimi se je predvajanje filmov začelo še v 19. stoletju, v letošnjem letu najbrž za zmeraj postali muzejsko gradivo. Nostalgični vodnik po ljubljanski kinopreteklosti.

Samo Rugelj, Bukla 100

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...