Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Pripoved v igranem filmu

Narration in the Fiction Film
David Bordwell
Pripoved v igranem filmu
24,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Slovenska kinoteka, UMco
Zbirka Filmski priročniki in posebne izdaje
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-6803-38-0
Naslov izvirnika Narration in the Fiction Film
Leto izdaje izvirnika 1985
Prevod Slavica Jesenovec Petrović, Borut Petrović Jesenovec, Zdenko Vrdlovec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 19 cm
900 g
447 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
umetnost > film
knjige umco

Povej naprej

Založnik o knjigi

Večina filmov pripoveduje zgodbe, vendar to počnejo na različne načine in pri tem uporabljajo različna sredstva. Pripoved v igranem filmu obravnava vprašanje naracije v filmski umetnosti z dveh vidikov, teoretskega in zgodovinskega. Potem ko pokaže posebnosti različnih teorij, Bordwell ponudi svoj pristop, ki preučuje tudi psihologijo filmske percepcije, način dojemanja filmske pripovedi ter gradnjo filmskega časa in prostora v funkciji pripovedi. Teoretsko in zgodovinsko  pa je še posebej relevantna Bordwellova izčrpna in natančno razdelana tipologija filmskih pripovedi v okviru dveh velikih kategorij - "klasične" in "moderne" naracije, kjer avtor kot primere uporabi znane filme od Hitchcockovega Dvoriščnega okna do Bressonovega Žeparja. Pripoved v igranem filmu je eno temeljnih del sodobne filmske literature, ki je napisano v nezapletenem, toda pretehtanem jeziku, spodbudno in koristno pa je tako za preučevanje in razmišljanje o filmu kot tudi za njegovo ustvarjanje.

Recenzija Bukla

Pri založbi UMco je izšlo kar nekaj del, ki se ukvarjajo s filmsko naracijo, najsi gre za scenarije, objavljene v knjigah (Zadnja večerja, Kruh in mleko, Petelinji zajtrk), za kultno McKeejevo Zgodbo ali za obsežni poglavji Zgodba ter Pisanje v Giannettijevem pregledu filmske umetnosti Razumeti film. Zdaj je izšla še zahtevna in natančna Pripoved v igranem filmu, ki jo je soavtor Svetovne zgodovine filma David Bordwell napisal pred več kot petindvajsetimi leti. Časovni odmik prinaša reference iz filmskih klasik (Dvoriščno okno, Oklepnica Potemkin, Žepar itd.), ki so današnjemu poznavalcu filma nekoliko odmaknjene, kljub temu pa predstavljajo temelje, od katerih se osnovno podajanje filmske snovi do danes ni kaj dosti odmaknilo. Bordwell se sprva razgleda po različnih naracijskih teorijah, že v drugem poglavju pa oriše ključni odnos med fabulo, sižejem in stilom, pri čemer fabula pomeni osrednji potek in zaplet zgodbe, siže pa celokupno dogajanje v filmu, ki fabulo podpira in nakazuje. Ta ločitev je nujna za razumevanje vseh nadaljnjih poglavij, v katerih primerja filmske forme in moduse naracije.

Žiga Valetič, Bukla 77

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...