Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Sanjači in grešniki

Matthias Göritz
Sanjači in grešniki

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Litera
Zbirka Babilon
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-6949-66-8
Naslov izvirnika Träumer und Sünder
Leto izdaje izvirnika 2013
Prevod Mojca Kranjc
Urejanje Orlando Uršič

Tehnične lastnosti
trda vezava
20 x 14,5 cm
340 g
221 strani
Tip knjige
roman
Kategorije
umetnost > film
leposlovje
nemško leposlovje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Göritzev roman Sanjači in grešniki, ki je ob festivalu Fabula izšel pri založbi Litera, prinaša zgodbo mladega novinarja, ki se mu ponudi priložnost pogovora s priznanim nemškim producentom. Ta je vsa svoja sredstva vložil v film Gleiwitz, imenovan po kraju, v katerem so Nemci skušali uprizoriti začetek druge svetovne vojne.

Roman podaja vpogled v produkcijo filmov in kaj pomeni strast do filma. V njem se spoprimeta nasprotujoča si pogleda mladeniča in starca, ki imata oba rada film. Mladenič v pogovoru ubere taktiko molčanja in prepuščanja besednim rekam zvezdniškega producenta. Položaj novinarja v romanu je, kot je izpostavil Göritz, zanimiv in spominja nanj, na pisatelja, ki posluša producenta.

Recenzija Bukla

Redkokdaj naletimo na roman, ki tako nevsiljivo in hkrati s pogledom od znotraj predstavi kako kulturno dejavnost, poleg tega pa ga zaznamuje tudi inovativen pripovedni pristop. Delo Sanjači in grešniki nemškega dramatika, pesnika in pisatelja Matthiasa Goritza iz leta 2013 nas atraktivno in poznavalsko potopi v globine zakulisja sodobne produkcije in trženja filmov. To stori predvsem prek monologa ostarelega, a še zmeraj mogočnega ameriškega filmskega producenta nemških korenin, s katerim novinar, drugi junak romana, vodi pogovor. Slednji v daljšem časovnem obdobju poteka na različnih filmskih lokacijah v Ameriki in Evropi. Spretno prepletanje resničnih filmov, filmskih igralcev in ustvarjalcev s fiktivnimi liki in izmišljenimi filmskimi zgodbami dopolnjuje izdelano dramaturško stopnjevanje odnosa obeh protagonistov. Roman je tako obvezno branje za vse, ki bi se radi poučili o kontekstu delovanja sodobne filmske industrije, obenem pa uživali v skrbno izdelani dramatični zgodbi ter odličnem prevodu izkušene in nagrajene slovenske prevajalke.

Samo Rugelj, Bukla 120-121

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...