Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

But beautiful

Knjiga o jazzu
Geoff Dyer
But beautiful
29,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-282-173-9
Naslov izvirnika But beautiful
Leto izdaje izvirnika 1991
Prevod Tina Mahkota
Urejanje Andrej Blatnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
21 x 14,5 cm
390 g
287 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
umetnost > glasba
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

But Beautiful je bila najprej čudovita balada, ki je kmalu po nastanku leta 1947 postala džezovski standard, poznan v številnih izvedbah. Leta 1992 je Geoff Dyer ustvaril literarno mojstrovino s taistim naslovom, v kateri s pretanjenim posluhom, tankočutnostjo in liričnostjo ter s sijajnim občutkom za ritem in improvizacijo predstavi apokrifne biografije devetih legendarnih džezovskih skladateljev in instrumentalistov 20. stoletja. Tu so Lester Young, Thelonious Monk, Bud Powell, Ben Webster, Charles Mingus, Chet Baker, Art Pepper, Duke Ellington, Harry Carney, kakor jih dojema, vidi in občuti pisatelj, izhajajoč iz biografskih podatkov, posnetkov, fotografij in pričevanj sodobnikov. Da bi uživali v knjigi, ni nujno, da ste džezovski fen, zelo verjetno pa boste to postali, ko jo boste prebrali do konca« (New York Times). Sloviti pianist Keith Jarrett je zapisal, da je to edina knjiga o džezu, ki jo je kdaj priporočil svojim prijateljem.

Angleški pisatelj Geoff Dyer (1958), ki ga v slovenščini poznamo po duhoviti Jogi za ljudi, ki se jim je ne da početi (CZ, 2010), je avtor štirih romanov in ducata knjig esejev in dokumentarne proze, prejemnik številnih uglednih nagrad.

Recenzija Bukla

Kako pisati o glasbi, še posebej o pretekli glasbi, jazzu, glasbi (improvizacije), ki je imela v času nastajanja svoje nekonvencionalne genije z legendarnimi zgodbami in anekdotami, ki so se ohranile do današnjih dni? Zdi se, da je pisatelj in esejist Geoff Dyer, v slovenščini že znan po svojem potopisu Joga za tiste, ki se jim je ne da početi, s knjigo But beautiful iz leta 1992 našel idealno zmes oblike in vsebine. S kombinacijo literarnih fragmentov, ki uvajajo vsako od devetih apokrifnih biografij devetih jazzovskih glasbenikov in komponistov, ter spretno popisanimi (ključnimi) delčki lepopisno navdahnjenih življenjepisov vsake od teh glasbenih legend, ki so pomembno prispevale k tej glasbeni zvrsti ali pa bile celo njen konstitutivni del, je pred nami spletel enkratno notno črtovje, na katerem poplesava jazz z vsemi svojimi specifikami tako v smislu svojega nastanka kot izvajanja, obenem pa se pred nami razkrivajo zavite življenjske poti vsakega od junakov, ki so morali za to, da so lahko ustvarjali in igrali to glasbo, pogosto žrtvovati prav vse, kar so imeli. Knjiga o jazzu, ki je že postala moderna klasika in edina knjiga o jazzu, ki jo je za branje o njem priporočil sloviti pianist Keith Jarrett, najbrž naj večji jazzovski improvizator našega časa.

Samo Rugelj, Bukla 143

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...