Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0
Spisi o Wagnerju
34,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Univerza v Novi Gorici
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-6311-91-5
Prevod Simon Širca

Tehnične lastnosti
trda vezava
336 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
umetnost > glasba
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

V knjigi so zbrani trije prelomni spisi o Wagnerju iz stoletja po skladateljevi smrti: duhoviti, pronicljivi Popolni wagnerjanec, ki ga je napisal George Bernard Shaw še v ozračju »starega Bayreutha«, epohalni Trpljenje in veličina Richarda Wagnerja izpod peresa Thomasa Manna in nič manj slavni Poskus o Wagnerju (Theodor W. Adorno). Ti spisi niso zgolj edinstveni literarni pomniki, vsak zase obenem tudi nepozabno osvetljujejo fin de siecle, mrzlično, negotovo obdobje weimarske republike in čas, ko so v globinah človeških duš še izzvenevale strahote druge svetovne vojne. Tem temeljnim delom — marsikdo je mnenja, da je prav Mannov spis najtehtnejša analiza Wagnerjevega genija, kar jih je bilo kdaj napisanih — se pridružuje še krajši Mannov prispevek Richard Wagner in Nibelungov prstan in dodatek, Adornov članek O knjigi, ki je sprožila toliko razprav, v katerem podrobneje pojasnjuje metodologijo svojega pristopa k Wagnerju. S Spisi o Wagnerju se ima slovenski bralec priložnost seznaniti z neponovljivimi miselnimi svetovi vélikih intelektualcev prve polovice dvajsetega stoletja in tudi Wagnerjevo delo uzreti v povsem novi luči.

Recenzija Bukla

Wagnerjevemu delu Opera in drama, izdanemu leta 2013, se v Založbi UNG zdaj pridružuje še prevod treh prelomnih spisov o Wagnerju iz stoletja po skladateljevi smrti: to so duhoviti, pronicljivi Popolni wagnerjanec (1898), ki ga je napisal George Bernard Shaw še v ozračju »starega Bayreutha«, epohalni Trpljenje in veličina Richarda Wagnerja (1933) izpod peresa Thomasa Manna in nič manj slavni Poskus o Wagnerju (Theodor W. Adorno, 1952). Ti spisi niso le edinstveni literarni pomniki, vsak zase obenem tudi nepozabno osvetljujejo fin de siècle, mrzlično, negotovo obdobje weimarske republike in čas, ko so v globinah človeških duš še izzvenevale strahote druge svetovne vojne. Tem temeljnim delom – marsikdo je mnenja, da je prav Mannov spis najtehtnejša analiza Wagnerjevega genija, kar jih je bilo kdaj napisanih – se pridružujeta še krajši Mannov prispevek Richard Wagner in Nibelungov prstan (1938) in dodatek, Adornov članek O knjigi, ki je sprožila toliko razprav (1964), v katerem podrobneje pojasnjuje metodologijo svojega pristopa k Wagnerju. Kar neverjetno se zdi, da smo morali toliko desetletij čakati na te temeljne kulturološke spise. S pričujočo zbirko v prevodu Simona Širce se ima zdaj slovenski bralec priložnost seznaniti z neponovljivimi miselnimi svetovi vélikih intelektualcev 20. stoletja in tudi Wagnerjevo delo uzreti v povsem novi, ne vselej lepi luči.

Bukla 116-117

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...