Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Gledališko listje

Matej Bogataj
Gledališko listje
14,88 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba LUD Literatura
Zbirka Novi pristopi
Leto izdaje 2008
ISBN 978-961-6717-08-3
Urejanje Matevž Kos

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19 x 13,5 cm
157 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
umetnost > gledališče

Založnik o knjigi

Literarni in gledališki kritik se ukvarja predvsem z gledališčem, svoje razprave in recenzije pa objavlja v literarnih revijah. Pogosti so tudi njegovi prispevki v gledaliških listih in prav teh prispevkov je v pričujočem delu zbranih največ, na kar namiguje že besedna igra v naslovu. V delu so torej zbrane razprave, ki so pospremile uprizoritve nekaterih dramskih besedil, in nekaj avtorjevih razmišljanj, v katerih se med drugim dotakne današnjega stanja dramatike pri nas, ki je izrazito podrejeno prozi ter poeziji, in novejše slovenske dramatike ter njenih ustvarjalcev.

Recenzija Bukla

V knjigi je zbranih petnajst zapisov uveljavljenega literarnega in gledališkega kritika Mateja Bogataja, ki mu je teater »služba in družba«. V njih v svojem značilnem, nekoliko ironičnem tonu analizira predvsem sodobna slovenska dela: od Jančarjevega Zalezujoč Godota in Kmeclovih Zgodnjih let slovenske državnosti prek Partljičevih komedij ter dramatike Matjaža Zupančiča in Matjaža Briškega vse do najmlajših avtorjev, ki šele začenjajo z uprizoritvami. Večinoma gre za prirejene dramaturške razčlembe, ki so spremljale praktično delo v gledališču, ter eseje za gledališke liste, ki so izhajali ob uprizoritvah. Kljub temu pa je Bogatajevo pisanje mogoče brati tudi povsem avtonomno, saj ponuja ostrovidne vpoglede v naravo moderne subjektivitete in pripadajoče ji družbe, s katero se vzajemno sodoločata. Zato je, četudi nekaj let staro, še vedno aktualno branje za vse, ki jih zanima slovenska (post)tranzicijska realnost, ugledana na gledaliških deskah.

Maša Ogrizek

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...