Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Navzkrižja svetov: študije o slovenski dramatiki

Mateja Pezdirc Bartol
Navzkrižja svetov: študije o slovenski dramatiki
14,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Znanstvena založba Filozofske fakultete
Zbirka Razprave Filozofske fakultete
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-237-860-8

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16,5 cm
310 g
156 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
umetnost > gledališče

Založnik o knjigi

Knjiga prinaša enajst razprav, ki izhajajo iz refleksije sodobne slovenske dramatike in družbenega konteksta ter se skozi analizo besedilnih korpusov ozirajo v preteklost in se zaključijo pri Cankarju in začetkih moderne slovenske dramatike. Razprave so vsebinsko razdeljene v tri sklope. Prve štiri opazujejo razvoj najnovejše slovenske dramatike, in sicer je prikazan prodor dramatičark, družbena aktualnost izbranih dramskih besedil, značilnosti sodobne slovenske komedije ter vloga in pomen Grumove nagrade. Nadaljevanje prinaša tematološke in kulturološke analize posameznih dramskih del v primerjalnem kontekstu. Knjigo zaključujejo tri razprave, posvečene dramatiki Ivana Cankarja.

Recenzija Bukla

Tokrat prinaša zbirka Razprave FF enajst dramskih premislekov, v katerih literarna zgodovinarka Mateja Pezdirc Bartol obravnava strokovne vidike dogajanja na slovenskem gledališkem prizorišču. Vsako poglavje obravnava skozi različne izvedbe in skuša izpeljati čim širšo oceno razvoja slovenske dramske umetnosti. Posebej se posveti dramatičarkam, pogleda, kako teater odseva družbeno dogajanje, v komedijah tipa za lokalno-globalnimi in obrobno-središčnimi linijami ter preizprašuje položaj Grumove nagrade na polju literature. Nato se zazre v posamezne dramske elemente (v odnos mati – hči, v marginalce, v hrano in žretje), historično pa še v pištole Vitomila Zupana, meščanski salon Cankarja in Kvedrove ter v ženske v Cankarjevi dramatiki. Študijo odlikuje širok in sodoben vpogled.

Žiga Valetič; Bukla 129-130

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...