Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Velika igralska družina

Polde Bibič
Velika igralska družina
29,95 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Spomini in izpovedi
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-01-2833-5
Leto izdaje izvirnika 2013
Urejanje Nela Malečkar

Tehnične lastnosti
poltrda vezava
20,5 x 14,5 cm
740 g
552 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije
umetnost > gledališče
biografije in spomini

Založnik o knjigi

Nedavno preminuli igralec Polde Bibič (1933– 2012) ni bil le vrhunski gledališki in filmski ustvarjalec, ampak tudi izjemen pisec memoarske proze. Velika igralska družina je avtorsko prenovljena izdaja njegovih knjig Soigralci in Soigralke. Gre za enega najglobljih pogledov v slovensko gledališče. Bibič ne poroča o gledališču, ampak ga pred bralčevimi očmi v živo razgrinja. Oživlja predvsem detajle igre, ki jih je kot soigralec najpogosteje opazoval iz največje bližine. Z umetniško zastavljeno pripovedjo, s smislom za dramatičnost pa tudi za humor mu je uspelo naslikati celo galerijo gledaliških umetnikov, hkrati pa tudi vrvenje zaodrja v gledaliških hišah in vrvenje življenja, ki je v njegovem času brbotalo zunaj gledališč.

Recenzija Bukla

Nedavno je pri Drami izšla monografija o različnih vidikih ustvarjalnega življenja Poldeta Bibiča (1933– 2012), zdaj pa smo v zbirki Spomini in izpovedi, v kateri je pred nekaj leti izšlo Bibičevo avtobiografsko delo o njegovi mladosti Spominjarije, dobili še delo Velika igralska družina, v katerem so zbrana in na novo razporejena besedila iz njegovih prejšnjih dveh »portretnih« gledaliških knjig. Poleg vsestranske igralske kariere je bil Bibič navdahnjen in duhovit kronist slovenskega gledališkega življenja, ki ga je v avtobiografski obliki obelodanil že s knjigo Igralec (1986), svoje gledališke portrete pa je predstavil v knjigah Soigralci (1998) in Soigralke (2000). V njih je s sebi lastno občutljivostjo predstavil igralke in igralce, kot jih je poznal in spoznal, saj so imeli nekateri v času njegovega igralskega formiranja za seboj že večino svoje kariere (denimo Marija Nablocka, Elvira Kralj, Helena Erjavec in Mila Kačič). Ob igralskih in zakulisnih portretih (recimo šepetalke) pa v knjigi najdete tudi druga besedila, denimo kavarniške razglednice, v katerih Bibič portretira svoje doživljanje pomembnih kulturnikov povojnega časa, na primer nepozabni vtisi, ki so jih nanj naredili Vitomil Zupan, Jože Javoršek in Jože Babič. Portret slovenskih gledališčnikov v žlahtni pisani besedi.

Samo Rugelj, Bukla 93

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...