Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Gospodična, vi ste lepi kot plakat!

Plakat v Ljubljani med obema svetovnima vojnama
Meta Kordiš
Gospodična, vi ste lepi kot plakat!

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Znanstvena založba Filozofske fakultete
Zbirka Etno je fletno
Leto izdaje 2005
ISBN 961-237-138-5
Spremna beseda Rajko Muršič

Tehnične lastnosti
mehka vezava
168 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
umetnost > grafično oblikovanje

Povej naprej

Recenzija Bukla

Filozofska fakulteta v Ljubljani je izdala knjigo o plakatih, ki nas kot del vsakdana spremljajo na vsakem koraku. V času hiperaktivnega kapitalizma nas plakati bombardirajo s podobami, znaki in slogani, ki oglašujejo najrazličnejše izdelke ter vabijo na prireditve in aktivnosti. Vizualna komunikacija, ki se vzpostavi med nami in plakatom, nas pogosto nasmeji ali pa razjezi, sproži val asociacij ...

Kot plod dogodkov in pojavov v družbi se je lepak zmožen hitro odzivati na tekoče dogajanje ter spremembe. Plakat je ogledalo časa, prostora in družbe, v kateri nastaja. Zato je zelo primeren predmet etnološkega raziskovanja, ki je osredotočeno v proučevanje vsakdana ter načina življenja različnih družbenih slojev in skupin neke kulture. Meta Kordiš je v knjigi prepletla tako etnološke in antropološke teorije in pronicljivo povezala spoznanja obeh strok. Zbrano gradivo je razdelila na poglavja, ki bi predstavila sliko časa in prostora ter družabno in zasebno sfero prebivalcev Ljubljane. Interprertirani plakati pa niso vezani le na prestolnico, temveč na širši jugoslovanski in tudi mednarodni prostor. Po vsebini in namenu so plakati predstavljeni v treh poglavjih: propagandni plakat, prireditveni plakat in komercialni plakat.

Avtorico sta v raziskavi zanimala namembnost in pomen plakata v Ljubljani, kje se je nahajal in kakšno vlogo je odigral v mestnem življenju ter komu, kako in za kaj je služil kot vir informacije. 

Eva Vrbnjak

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...