Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Mehanikom!

Mehaniki in šoferji!
Sava Kosmač, Srečko Kosovel
Mehanikom!
7,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Sanje
Zbirka Aktivni državljani
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-274-286-7
Leto izdaje izvirnika 2014
Urejanje Tjaša Koprivec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 15 cm
70 g
32 strani
Tip knjige
poezija
Kategorije
umetnost > grafično oblikovanje
leposlovje > poezija

Povej naprej

Založnik o knjigi

Literarni manifest Mehanikom!, protest proti človeku robotu, je vizionarski pesnik vsemirja napisal junija 1925 v Tomaju. Naperjen proti brezdušni mehanizaciji tistega časa – in današnjemu brezpogojnemu uklanjanju – nas nagovarja, da odvržemo mehanizme in se osvobodimo. Človek stroj bo uničen, napoveduje Kosovel. Svita se. Iz nižin, z dna, z nevihto in strelami vstaja novo človečanstvo. Dovolj je bilo ponižano, oskrunjeno in tlačeno. Neustavljiva sila življenja je v njem, zato – Odprite okna, odprite duri: novi človek prihaja!

Kosovelov manifest Mehanikom! je vizualno nadgradila in ga z nadčasno likovno govorico podčrtala Sava Kosmač. Knjižica je položena v pisemsko ovojnico.

Recenzija Bukla

Konstruktivistično delo Srečka Kosovela tudi dandanašnji spodbuja mlade likovnike k preizkušanju angažiranega pesniško-likovnega sloga. Pred desetimi leti je Mobitel v odmevnem sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost izdal zajeten snop konstruktivističnih razglednic, na katerih je bila na novo oblikovana Kosovelova poezija, tokrat pa je kot diplomsko delo Save Kosmač nastal manjši sklop manifesta Mehanikom!, ki z uporabo minimalističnih grafičnih prvin (eksperimentalne postavitve črk, zlogov in besed, črno-rdeče barvno kombiniranje, kotni zamiki, uporaba samo osnovnih geometrijskih likov) ustvari nekakšne mini plakate, ki svet deklarativno rušijo in ga hkrati gradijo na novo. »Človek stroj bo uničen!«

Žiga Valetič, Bukla 103

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...