Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Slovenstvo na razglednicah

Milan Škrabec
Slovenstvo na razglednicah
44,40 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2009
ISBN 978-961-241-301-9

Tehnične lastnosti
trda vezava
359 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
umetnost > grafično oblikovanje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Delo Milana Škrabca je najobsežnejša monografija o starih razglednicah, ki celostno prikazuje podobe življenja na Slovenskem, kot so jih javnosti desetletja posredovale »dopisnice s sliko«, eden najmnožičnejših, najpreprostejših in obenem najučinkovitejših vizualnih medijev sploh.

Naslov Slovenstvo na razglednicah je nekakšen skupni imenovalec časa od zadnjega desetletja 19. stoletja do let po prvi svetovni vojni. Takrat se je domala celotno javno življenje prepletalo z afirmacijo »naroda zamudnika«, slovensko narodno gibanje pa se je v Avstro-Ogrski srečevalo z nacionalnimi gibanji Nemcev, Italijanov in Madžarov, politično in gospodarsko dominantnih narodov.

V knjigi je predstavljenih 643 razglednic, ki jih lahko označimo za domoljubne v širšem pomenu besede. Zanimalo nas je, kakšni so bili položaj slovenščine v javnosti, razmere v šolstvu, kulturi, Cerkvi, gospodarstvu, prometu itd. Večina razglednic je iz obdobja Avstro-Ogrske, nekaj jih je tudi iz časa med svetovnima vojnama. Za slovensko zamejstvo so upoštevane tiste razglednice, ki imajo vsaj en napis v slovenskem jeziku. Eno poglavje je posvečeno slovenskemu izseljenstvu. Pod vsako razglednico so objavljeni osnovni podatki (če so na razpolago): založnik oziroma izdajatelj, fotograf, tiskar, leto, v katerem je bila poslana, oziroma približno leto nastanka in ostali podatki, ki jih je moč razbrati na razglednici.


O avtorju
Milan Škrabec (1957) je leta 1980 končal študij zgodovine in sociologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Zaposlen je kot učitelj zgodovine na Srednji strojni in kemijski šoli v okviru Šolskega centra Ljubljana. Velik del prostega časa posveča slovenski kartofiliji, ki jo je vzljubil kmalu po končanem študiju. Sodeloval je pri več razstavah in kot pisec člankov. Avtor ali soavtor je pri naslednjih publikacijah, katerih rdeča nit so stare razglednice: Dežela ob Cerkniškem jezeru (1990), Vrhnika, prečuden kraj (1990), Narod naš dokaze hrani (2005), Boj za meje po prvi svetovni vojni (2007).
Pričujoče delo je vrhunec avtorjevih dolgoletnih raziskovanj slovenskega razgledničarstva.

Recenzija Bukla

Dopisnica kot edinstveno sredstvo komunikacije je bila izumljena v drugi polovici devetnajstega stoletja, hitro pa se je preobrazila v razglednico, ki je poleg prostora za pisanje prinašala tudi vse večjo ilustracijo ali fotografijo. Z razmahom tiska in turizma proti koncu devetnajstega in v začetku dvajsetega stoletja se je razširilo tudi pošiljanje razglednic. Seveda pa so njihovi oblikovalci in ustvarjalci hitro ugotovili, da lahko razglednica služi tudi v propagandne, celo ideološke namene. V fascinantni knjigi so tako zbrane razglednice, večinoma z začetka dvajsetega stoletja, ki »jih lahko označimo za domoljubne v širšem pomenu besede«, saj so na njih obravnavani ljudje, ki so se opredelili za Slovence, slovenske šole, društva, časopisi ali pa gre za neslovence in njihove organizacije na slovenskem etničnem ozemlju. Poleg tega pa te razglednice predstavljajo tudi enkraten zgodovinski vir, saj s svojo podobo (slika pove več kot tisoč besed), napisi na objektih (od gostiln do za današnje razmere zakotnih železniških postaj), pisnimi sporočili na njih pa tudi dodatki, kot so žigi, koleki itn., o duhu časa pogosto pričajo nazorneje kot marsikateri pisni vir. 

Samo Rugelj

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...