Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Levi horog

Filozofija športa v osmih esejih
Lev Kreft
Levi horog -24%

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Sophia
Zbirka Teorija
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-6768-33-7
Leto izdaje izvirnika 2011
Urejanje Uroš Zorman

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
330 g
248 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
umetnost
filozofija
šport in zdravje

Založnik o knjigi

Filozofiji športa »daje smisel in dostojanstvo discipline: globoka igra … kot nezaustavljiva odločitev za igro, ki nima nikakršnega razumnega smisla niti koristnega smotra, kot zasvojenost s popolnim tveganjem vsega, kar nam je drago,« Lev Kreft v Zagovoru.

Knjiga Leva Krefta Levi horog je prva monografija, ki v slovenski jezikovni in akademski prostor prinaša do sedaj večinoma spregledano znanstveno disciplino – filozofijo športa. Lev Kreft, kot eden izmed naših pionirjev tega sorazmerno mladega filozofskega polja, vzpostavljenega v šestdestih letih 20. stoletja, v delu analizira šport, ki ga razločuje od rekreacije in telovadbe, s pomočjo konceptualnih filozofskih orodij, s čimer se loči od pristopov ostalih uveljavljenih športnih ved.

V svojih raziskavah različnih problemskih sklopov in vprašanj tako sodobnega kot antičnega športa se umesti na, kot pravi, pozicijo »neuvrščenega filozofskega vajenca«. To pomeni, da se ne zadovolji ne s tradicionalnim utemeljevanjem in poveličevanjem športa kot smotrne, koristne in razumne dejavnosti kot tudi ne z njegovo vulgarno levičarsko kritiko, ki ga pojmuje kot orodje za zaslepljevanje množic na ozadju kapitala in izkoriščanja, saj oba pristopa vpletata ideologijo poveličevanja avtentičnosti športa. Avtor filozofije športa ne razume kot abstraktno podajanje že izgotovljenih pojmov, temveč jo prakticira s pomočjo analize konkretni primerov (nogometa, kriketa, boksa, smučarskih skokov, boja proti dopingu, športnih spektaklov ob dnevu mladosti, gladiatorskih iger in plavalca Martina Strela), ki osvetlijo diskurzivno ozadje sodobnih pogledov na šport, pa naj gre to za njegovo definicijo, za njegovo lepoto in spektakelsko funkcijo oz. dramatičnost ali za razmerje med športnikom in občinstvom, za razliko med visokimi in plebejskimi športi, za njegovo vpetost v kapitalistično ekonomijo itd.

Delo je napisano v jasnem slogu in konciznem jeziku, čeprav je poglobljena in široka filozofska ter sociološka študija, ki se opira na številne priznane sodobne in klasične avtorje ter njihove uvide. Namenjeno je vsem, ki jih zanimajo filozofski zastavki športa, tako družboslovcem in humanistom različnih disciplin kot tudi širšemu bralnemu ob-činstvu.

Lev Kreft (r. 1951) je doktor filozofskih znanosti in redni profesor na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, kjer predava estetiko in filozofijo športa, o filozofiji športa pa predava tudi na drugih fakultetah. Je direktor Mirovnega inštituta, eden izmed ustanoviteljev Slovenskega društva za estetiko, predsednik Evropske zveze za filozofijo športa in član Izvršnega odbora Mednarodne zveze za filozofijo športa.

Recenzija Bukla

Filozofija športa je kljub povezanosti športa z različnimi industrijami, mediji, turizmom, farmakologijo in kulturo panoga, ki se je začela razvijati šele v drugi polovici prejšnjega stoletja. In ko sta telesna vzgoja ter telesna kultura odstopali svoj prostor športu, je tudi rekreacija, s katero se ukvarja povprečni državljan, vedno bolj težila k formi profesionalizma. Takšno je v grobem izhodišče zgodovinsko celovitih in zabavnih vpogledov dr. Leva Krefta, ki sodi med pionirje filozofije športa tako pri nas kot na mednarodni ravni, kjer ne le da nastopa kot predavatelj, temveč je tudi predsednik Evropske zveze za filozofijo športa. Knjiga za sladokusce, ki prisegajo na esejistična presenečenja in idejno telovadbo, v kateri postane šport neke vrste orakelj – gimnastični konj, ki nam s pomočjo ročajev filozofije omogoči videti svet (in samega sebe) v 360 stopinjah. Pa tudi obrnjen na glavo.

Žiga Valetič, Bukla 76

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...