Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Slovenske opere

Od Belina do Božjega delca
Henrik Neubauer
Slovenske opere
39,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba samozaložba
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-94206-0-7
Leto izdaje izvirnika 2017

Tehnične lastnosti
trda vezava
28,2 x 21,4 cm
990 g
223 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
umetnost > opera

Založnik o knjigi

Knjiga, ki ima blizu 300 strani in skoraj 200 enot slikovnega gradiva se posveča operam in operam podobnim skladbam, ki so jih napisali slovenski skladatelji. Skladatelje in njihove opere opisuje v časovnem zaporedju glede na nastanek njihovega opernega prvenca. Temu sledijo vse morebitne izvedbe in preostale opere istega skladatelja. Vsa dela obravnava z vidika njihove recepcije glede na medijske odmeve in mnenja v strokovni glasbeni literaturi.

Triinsedemdeset skladateljev je v vsem obdobju od 18. stoletja do danes napisalo 167 pretežno celovečernih in nekaj krajših opernih skladb ali njim sorodnih glasbenih oblik. Med skladatelji so taki s končano izobrazbo iz kompozicije kot tudi tisti brez formalne izobrazbe, ki so znanje pridobili drugače (s študijem partitur, zasebnim poukom ipd.).

Librete za navedene opere je prispevalo 109 pretežno slovenskih piscev. Med temi je petintrideset ali malo manj kot ena tretjina skladateljev, ki so si besedila za svojih 80 oper napisali sami.

Knjigi so dodana različna kazala: seznam slovenskih opernih skladateljev z njihovimi deli, letnicami nastanka in prvimi izvedbami, seznam naslovov glede na letnico nastanka s podatkom o izvedbi in avtorju, seznam piscev opernih besedil, seznam oper na nosilcih zvoka in slike ter seznam pri raziskavi uporabljenih virov.

Knjiga o slovenskih operah je namenjena vsem, ki imajo opero radi in jim veliko pomeni. Po njej pa naj bi segali tudi tisti, ki za operne ljubitelje in obiskovalce opernih predstav slovensko operno ustvarjalnost uvrščajo v vsakoletne sporede.

Knjiga je izšla s finančno pomočjo Slovenskega gledališkega instituta, Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, SAZAS-a, Opere SNG Ljubljana, Glasbene matice Ljubljana in Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Recenzija Bukla

Monumentalna monografija oseminosemdesetletnega režiserja, koreografa in plesalca Henrika Neubauerja, ki je vse življenje deloval v operno-baletnih sferah in je napisal dolgo vrsto knjig o plesu, gibu, baletu, odrski igri, koreografiji in glasbeno-gledaliških delih slovenskih skladateljev, nam tokrat predstavlja vse slovenske opere, ki so nastale od 18. stoletja do danes. Gre za 167 del, večinoma daljših, nekaj pa tudi krajših, h katerim so besedila v dveh tret jinah primerov prispevali slovenski avtorji, polovica od njih so bili skladatelji sami. Ženske se večkrat pojavljajo kot avtorice libretov, na primer Luiza Pesjak, Svetlana Makarovič ali Jelena Ukmar Lebič, medtem ko se skladateljice pretežno pojavljajo šele v tem stoletju. Nekatera dela so ostala neizvedena ali nedokončana, druga so bila nadgrajena, uprizorjena in interpretirana večkrat, mladinskih del ni veliko, največ oper pa je nastalo v dvajsetih letih 20. stoletja, ko jih je samo Slavko Osterc napisal osem. Po drugi svetovni vojni je tako rekoč vsako leto nastala po ena nova opera, največ pa so jih ustvarili Darijan Božič, Pavel Šivic, Tomaž Svete, Danilo Švara in Radovan Gobec. Novodobna opera išče sveže izrazne smeri in se prepleta z drugimi področji odrske ustvarjalnosti, kar je v času sila raznolike kulturno-umetniške ponudbe seveda neizbežno.

Žiga Valetič, Bukla 134-135

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...