Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Trenutek v življenju drugega

Spomini
Maurice Béjart
Trenutek v življenju drugega
30,50 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Zbirka Poteze
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-241-697-3
Naslov izvirnika Un instant dans la vie d' autrui
Podnaslov izvirnika Mémoires
Leto izdaje izvirnika 1979
Prevod Marjan Poljanec
Spremna beseda Henrik Neubauer
Urejanje Aleš Učakar

Tehnične lastnosti
trda vezava
22,5 x 14 cm
560 g
293 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije
umetnost > ples
biografije in spomini

Založnik o knjigi

Francoski baletni plesalec in koreograf Maurice Béjart (1927– 2007) je avtor številnih novosti v modernem baletu in ustanovitelj znamenitega Béjart Balleta iz Lozane. Temeljito je spremenil že zaprašeno govorico baleta in iz njega napravil najboljše sredstvo za to, da nas vznemiri. S svojimi inovacijami je udomačil baletno umetnost za 20. stoletje in jo učinkovito približal množičnemu modernemu občinstvu.
Pri petdesetih je Béjart, takrat že na čelu več kot 70-članskega baletnega ansambla, začutil potrebo, da spregovori o sebi; da se zaupa. To je storil v avtobiografiji Trenutek v življenju drugega (Un instant dans la vie d’autrui. Mémoires, 1979). V teh spominih se vrača k svojemu prvemu viru: otroštvu. Popiše, kako se je porodila njegova poklicanost in kako se pri sedmih letih ni sprijaznil z materino smrtjo. Spominja se svojega provansalskega odraščanja in tega, kako težavno so se rojevali njegovi najslavnejši baleti: Posvetitev pomladi, Nižinski, božji klovn, Pesnikova ljubezen ipd. Obuja spomine na svoje prijatelje in plesalce pa na gostovanja v New Yorku, Južni Ameriki, na Japonskem. Govori o svojih uspehih in strahovih, tremi in slavi. O ljubezni. O Bogu.
Knjiga je polna zaupnosti, zapisane z veliko mero humorja in nalezljivega veselja, pa tudi s popolno odkritostjo. V knjigi odkrivamo življenje enega največjih baletnih plesalcev novejšega časa. Življenje z mnogimi slikami, z mnogimi baleti, katerega vsak je trenutek v življenju drugega.

Recenzija Bukla

Biografija baletnika, predvsem koreografa, ki je »spremenil evropski balet«, je občutljivo pronicljiv popis kariere človeka (gre za prvi del njegovih avtobiografskih zapisov), ki je svoje življenje posvetil telesu, ki je učilo, sprejemalo skrivnosti od drugih teles in jih potem posredovalo naprej. Béjart (1927– 2007) se je s plesom začel ukvarjati tudi zato, ker je imel težave s telesom, natančneje s krivo hrbtenico, zaradi svoje nizke postave so njegove vloge nekaj časa temeljile predvsem na komičnih likih, potem pa je v svoji bogati karieri postavil več kot dvesto baletov ter v švicarski Lozani ustanovil baletni ansambel Béjart Balleta, ki še danes deluje ter potuje po svetu in redno nastopa tudi na našem poletnem festivalu. Vedoželjen je svoje znanje črpal tako iz izvirov ruskega baleta kot iz orientalske mistike in prisegal na to, da je pomen baleta v njegovem dogajanju na odru v konkretnem času. Delo za vse, ki jih zanimata življenje in intima baletnika, ki je bil poleg tega še slavni evropski koreograf.

Samo Rugelj, Bukla 91-92

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...