Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Posebni skepticizem v umetnosti

Maja Breznik
Posebni skepticizem v umetnosti
19,80 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Sophia
Zbirka Teorija
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-6768-34-4
Leto izdaje izvirnika 2011
Soavtor Lidija Radojević
Spremna beseda Rastko Močnik
Komentar Boris Buden, ... [et al.]

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
390 g
251 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
umetnost

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga Maje Breznik Posebni skepticizem v umetnosti je delo, ki je za svoj predmet obravnave, ko smo na prehodu iz nacionalne umetnosti v globalen, mednarodni umetnostni sistem, vzelo rezultate terenskih intervjujev z akterji v različnih umetnostnih oz. kulturnih poljih: vizualni umetnosti, gledališču, glasbi (v soavtorstvu z Lidijo Radojević) in založništvu.

V vsakem od teh polj avtorica razbere specifične antagonizme: v vizualni umetnosti poteka konfrontacija med umetnostnim sistemom v centru in perifernimi, lokalnimi praksami; v gledališču med pristopom osvajanja državnih institucij in neodvisno produkcijo; v glasbi med komercialnimi avtorji z njihovimi korporativnimi tantiemami in alternativno naredi si sam sceno; v založništvu med visoko, a neprofitno literaturo in komercialnim množičnim tiskom. Ne glede na različna, včasih diametralno nasprotna stališča intervjuvancev in specifične značilnosti ter pereče problematike posameznih kulturnih praks, je avtorica na njihovem ozadju razbrala vsem skupno ideologijo – posebni skepticizem v umetnosti. V skladu z njo se bije nenehen manihejski boj prave umetnosti z lažno, pri čemer pa se ne podvomi v moderno institucijo umetnosti kot take, in prav ta dvom je lasten avantgardnim gibanjem, ki pa jih sodobni, profit sledeči umetniški sistem vse prelahko inkorporira vase.

Poleg analize Maje Breznik knjiga vsebuje osem komentarjev različnih avtorjev, ki dodatno osvetljujejo izsledke raziskave v posameznem obravnavanem polju in podajajo teoretske ter kritične prispevke k njenim vpogledom. Delo obenem zaokroža obširen epilog Rastka Močnika, ki poskuša na podlagi analize razvoja likovnih praks v moderni prikazati, da je način vpetosti sodobne likovne umetnosti v politično-ekonomske odnose ključ za razumevanje pričujočih trendov podrejanja neoliberalnim silnicam ostalih kulturnih področij.

Knjiga je napisana v poljudnem in jasno razumljivem jeziku, čeprav se opira na sodobna teoretska dognanja in pojme, in vsebuje obilno konkretnih primerov. Namenjena je družboslovcem in humanistom kot tudi širšemu bralnemu občinstvu, predvsem tistim, ki jih zanimajo antagonizmi sodobne umetnosti in kulture.

Recenzija Bukla

Terensko raziskovalno delo na področju kulture je danes prej izjema kot pravilo, zato je dobrodošla monografija dr. Maje Breznik, sociologinje, ki se v svojih raziskavah dotika kulture z različnih perspektiv. Tokrat se je namenila raziskati položaj nekaterih ključnih umetnostnih zvrsti v Sloveniji, od vizualnih (kjer na žalost ni filma) in uprizoritvenih umetnosti pa do glasbe in založništva. Tako se je Breznikova pogovarjala z različnimi akterji, ki delajo na teh področjih, iz tega pa skušala izluščiti rdečo nit statusa posamezne umetnosti v luči restavracije kapitalizma v Sloveniji na eni strani, ki jo spremlja pospešena globalizacija, ter javnega interesa na drugi strani, ki je ves čas na prepihu različnih teženj po spremembah in reformah, do katerih pogosto niti ne pride. Vsakemu od poglavij je dodan pogled gostujočega avtorja, ki izsledke avtoričine raziskave postavlja še v drug, tudi svoj kontekst, in pa komentar tretjega avtorja, ki izsledke obeh sintetizira skozi svoj zorni kot. Branje za vsakega, ki dela na katerem od obravnavanih umetnostnih področij.

Samo Rugelj, Bukla 79-80

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...