Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Avrelij Lukežič

Avrelij Lukežič
15,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba ZTT = EST
Leto izdaje 2019
ISBN 978-88-7174-241-0
Leto izdaje izvirnika 2019
Fotografije Livio Lukežič, Klavdij Zalar
Prevod Paola Lucchesi
Urejanje Alina Carli, Denis Volk

Tehnične lastnosti
mehka vezava
88 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
umetnost
umetnost > slikarstvo in kiparstvo

Povej naprej

Založnik o knjigi

Med likovnimi monografijami, ki obravnavajo ključne umetnike našega prostora je ZTT ob retrospektivni razstavi posvečeni tržaškemu slikarju Avreliju Lukežiču izdal spremni katalog. Ta nekoliko pozabljeni slikar je z razstavo in katalogom spet pridobil mesto, ki ga je imel za časa življenja, še posebej v povojnih letih, ko je skupaj z Avgustom Černigojem, Lojzetom Spacalom, Jožetom Cesarjem, Robertom Hlavatyjem in Bogdanom Gromom krojil likovno podobo mesta s svojimi liričnimi in hkrati ekspresivnimi pokrajinami žaveljske okolice, Krasa in Istre, ki jih je upodabljal najprej v oljni tehniki, zatem pa, zaradi pomanjkanja časa, v tehniki tempere in akvarelirane risbe.

Recenzija Bukla

Razstavni katalog, ki je s spremnima besediloma obeh urednikov v slovenščini in italijanščini prevzel vlogo monografije, pregledovalca reprodukcij v nadaljevanju hitro prepriča, da je bilo z uvrščanjem Avrelija Lukežiča (1912–1980) brez temeljitejšega preudarka med »pozabljene tržaške slovenske umetnike« veliko zamujenega. In bi bilo še več, če bi slikar s pomembnim opusom kljub številnim razstavam utonil v pozabo, kar bi se bržkone zgodilo, če se za likovno zapuščino svojega očeta ne bi zavzel sin Livio Lukežič. Izkazalo se je, da je samouki slikarski kronist Žavelj, Škednja ter samega Trsta in Krasa ustvaril več kot tisoč del v različnih tehnikah. Razstava v občinski galeriji Veruda, ki je sledila, je opozorila, da si izjemno tankočutni umetnik zasluži več pozornosti likovne publike in stroke pa tudi bolj poglobljeno monografsko predstavitev.

Iztok Ilich, Bukla 152

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...