Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Barok na Slovenskem

Sakralni prostori
Metoda Kemperl, Luka Vidmar
Barok na Slovenskem
49,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-282-021-3
Leto izdaje izvirnika 2014
Fotografije Marjan Smerke
Urejanje Tine Logar

Tehnične lastnosti
trda vezava
29 x 23 cm
1.710 g
272 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > kulturna zgodovina
umetnost > arhitektura
umetnost > slikarstvo in kiparstvo

Povej naprej

Založnik o knjigi

Prikazuje in opisuje najlepše in najpomembnejše sakralne spomenike 17. in 18. stoletja pri nas in s tem zapolnjuje vrzel med tovrstnimi knjigami. Novost te knjige so celostne interpretacije spomenikov, njihovih arhitekturnih, kiparskih, slikarskih in drugih plasti. Ravno barok je bil namreč, kot zadnji univerzalni evropski slog, najbolj naklonjen celostni umetnini – spajanju vseh umetnosti v celoto.

Monografija Barok na slovenskem vsebuje:

- razvoj in razcvet slovenske baročne sakralne umetnosti v 17. in 18. stoletju,
- 32 cerkva: predstavitve, zgodovina in legende o njihovem nastanku,
- vrhunske fotografije cerkva, fresk, oltarnih slik, oltarjev in umetnih predmetov,
- besedila dopolnjujejo vrhunske fotografije Marjana Smerketa.

Recenzija Bukla

Barok, ki se je »rodil« okoli leta 1600 v Rimu in se od tam širil v vse evropske dežele, je v naslednjih stoletjih zaznamoval tudi naše ozemlje, tako cerkve kakor gradove, mesta in vasi. Razkošno opremljena monografija avtorjev dr. Metode Kemperl in dr. Luke Vidmarja se ob podpori vrhunskih fotografij Marjana Smerketa osredotoča na slovensko sakralno baročno umetnostno dediščino. V treh večjih razdelkih (po geografskih območjih) je moč najti natančne opise 32 izbranih cerkva, najlepših in najpomembnejših sakralnih spomenikov 17. in 18. stoletja, ki sta jih avtorja obdelala s povsem nove, celostne perspektive. Natančno sta interpretirala zgodovino in nastanek posamezne cerkve, predstavila arhitekte, slikarje, kiparje, rezbarje, štukaterje, pa tudi cerkvene dostojanstvenike in mecene, ki so gradnje omogočili, vključila legende in pripovedi kot tudi razne arhitekturne, kiparske in druge posebnosti posameznega objekta z vso razkošno notranjo opremo od oltarjev, fresk in slik do drugih umetniških predmetov v posamezni cerkvi. Uveljavljena poznavalca baroka sta tako s pričujočo monografijo po besedah strokovnega recenzenta prof. dr. Franceta M. Dolinarja »zapolnila vrzel med monografskimi publikacijami o posameznih baročnih spomenikih na Slovenskem«.

Renate Rugelj, Bukla 105-106

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...