Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Emerik Bernard

Monografija 1968–2010
Emerik Bernard, Tomaž Brejc, Andrej Medved
Emerik Bernard
50,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Hyperion
Leto izdaje 2011
ISBN 978-961-6382-69-4
Fotografije Boris Gaberščik
Prevod Arven Šakti Kralj Szomi
Urejanje Andrej Medved

Tehnične lastnosti
trda vezava
29,5 x 31 cm
2.210 g
251 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
umetnost > slikarstvo in kiparstvo

Povej naprej

Založnik o knjigi

Monografija prinaša slikarjev zapis Gibanje diference, (Emerik Bernard je znan tudi kot sijajen teoretik, doslej sta izšli njegovi knjigi Približevanja in Deleženja), poglobljeno razmišljanje dr. Tomaža Brejca o Bernardovi sliki Materada in trije eseji Andreja Medveda: o najnovejših slikah, o »čisti formi« v Bernardovih slikah in o »gotski revoluciji«, ki v moderni likovni umetnosti in v umetnikovih slikah še vedno traja.

Recenzija Bukla

V tej monografiji je glavnina seveda namenjena reprodukcijam del Emerika Bernarda (1937), enega najvidnejših slovenskih slikarjev, ki je za svoje ustvarjanje med drugim (leta 1997) prejel tudi Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Slikarjeva dela so razvrščena v šest razdelkov; ti v avtorjev obsežen opus med letoma 1968 in 2010 ne zarežejo le kronološko, ampak njihovi sugestivni naslovi – npr. »Avtonomna struktura slik in pronicanje asociacij« – obenem že ponujajo oporo za branje subtilnih premikov med posameznimi »obdobji«. Globlji uvid v avtorjevo ustvarjanje pa razpirajo uvodni teksti. Težišče Bernardovega zapisa je razmerje do različnih slikarskih drž – predvsem do kubizma, dadaizma in dekonstruktivizma. Razmišljanje dr. Tomaža Brejca je prava slogovna poslastica; njegova interpretacija slike Materada je poudarjeno telesna, saj Brejc dobesedno brodi po njenih različnih plasteh. Sledijo še trije eseji Andreja Medveda, ki jih je moč brati ne le kot analizo Bernardovega ustvarjanja, ampak tudi kot svojevrstno apologijo modernizma.

Maša Ogrizek

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...