Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Marijine podobe

Anselm Grün
Marijine podobe
25,00 € 25,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa v vrednosti 0,75 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 5-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Povej naprej

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-278-221-4
Naslov izvirnika Bilder von Maria
Fotografije Marjan Smerke
Izbor Luka Vidmar
Prevod Alenka Novak
Urejanje Ivan Mohar

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 22 cm
690 g
128 strani
Tip knjige
verski spisi
Kategorije
umetnost > slikarstvo in kiparstvo
religija > krščanstvo

O knjigi

Ob pogledu na Marijine podobe avtor skozi svoja razmišljanja tudi vsakemu od nas vzbuja preprosto veselje: veselje, da sem človek, ki se ga dotika Bog, in sem poklican, da sled ljubezni – tako kot Marija – vedno globlje vtiskam v ta svet.

Avtor v tej knjigi opisuje nekatere Marijine podobe, kot so se ohranile v liturgiji, ljudski pobožnosti in umetnosti. Pri tem poudarja tri pomene Marijinih podob. Marija je prapodoba in zgled vere ter prapodoba Jezusove učenke. Je prispodoba tega, kako se lahko tudi mi sami predamo Bogu in prisluhnemo Božji besedi, zanosimo z Božjo besedo in obrodimo sadove. Marija je odsev materinskega Boga. Je ženska iz Nazareta, ki jo je Bog izbral za mater svojega Sina. Vendar se v njej zrcali materinski obraz Boga. Podobe, ki slavijo Marijo, so preveč veličastne, da bi mogle biti hvalnica konkretnemu človeku. A kot podobe, ki opozarjajo na nežnega, ljubečega, materinskega Boga, nam odpirajo pogled za njegovo žensko razsežnost. V teh podobah se nam prikaže človeški in prijazni Bog, ki skrbi za nas in nas ogrinja s svojo ljubeznijo. Marija je lik odrešenega človeka. V njej vedno slavimo tudi skrivnost lastne odrešitve po Jezusu Kristusu. V Mariji postane očitno, kako se človek preobrazi, če se prepusti Kristusu. V njej zasveti optimistična predstava o človeku. Skrivnost človeka ni opisana z abstraktnimi pojmi, temveč zažari v podobah. V Marijinih podobah zremo
sami sebe. V njej spoznamo, kdo smo. In hkrati spoznamo, kako lahko uspemo tudi na lastni poti učlovečenja. Marijine podobe so podobe upanja, da bo tudi naše samouresničenje doseglo cilj, da bomo tudi sami v celoti postali moški ali ženska v podobi, ki si jo je o nas ustvaril Bog. Bog se hoče roditi tudi v nas. Tako nam Marija pokaže, kako blizu nas je Bog in kaj je naše največje dostojanstvo: postati mesto Božje navzočnosti na tem svetu.

Recenzija Bukla

V knjigi so zbrani opisi Marijinih podob, ki so se ohranile v liturgiji, ljudski pobožnosti in umetnosti. Marijino podobo, kot zapiše avtor, teologija in liturgija osvetljujeta s treh vidikov: je prapodoba in zgled vere ter prapodoba Jezusove učenke, odsev materinskega boga ter lik odrešenega človeka. Vsak od štiridesetih zapisov je pospremljen s celostransko reprodukcijo upodobitev Marije iz različnih slovenskih cerkva. Najstarejša med njimi je iz 12. stoletja, najnovejša je Marija patra Marka Ivana Rupnika, najznamenitejši med njimi pa sta ptujskogorska Marija Zavetnica s plaščem in Marija Pomagaj Leopolda Layerja iz bazilike Marije Pomagaj na Brezjih.

Maša Ogrizek, Bukla 120-121

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...