Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Miha Maleš

Slikajoči pesnik
Breda Ilich Klančnik
Miha Maleš
39,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Zbirka Album
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-01-4573-8
Urejanje Nela Malečkar

Tehnične lastnosti
trda vezava
26,5 x 20,5 cm
1.360 g
278 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
zgodovina > kulturna zgodovina
biografije in spomini
umetnost > slikarstvo in kiparstvo

Povej naprej

O knjigi

Miha Maleš je bil rojen 6. januarja 1903 v Jeranovem nad Kamnikom, umrl je 24. junija 1987 v Ljubljani. Šolal se je v Zagrebu, na Dunaju ter na grafični specialki v Pragi. Po diplomi se je leta 1927 vrnil v Ljubljano in naslednje leto ustanovil skupino Četrta generacija. Ukvarjal se je z založništvom in publicistiko, bil urednik revije Ilustracija in v samozaložbi izdal več grafičnih map in bibliofilskih knjig, ki jih je opremil s svojimi risbami in grafikami. Leta 1936 je ustanovil lastno Bibliofilsko založbo, pod njenim okriljem je do leta 1945 izhajala prva slovenska likovna revija Umetnost. Leta 1930 je na Kongresnem trgu v Ljubljani odprl Umetniški salon za rezbarstvo, podobarstvo, pozlatarstvo, prodajo umetnin in izdelovanje umetniških reklamnih osnutkov. Uveljavil se je v grafiki, kjer je preizkušal najrazličnejše tehnike, risbi, ilustraciji, v oljnem in cerkvenem freskoslikarstvu. Svoje zamisli je uresničeval v keramiki, tapiseriji in tehniki vitraža. Ukvarjal se je tudi s fotografi jo. Njegov motivni svet ima mnogo obrazov. V njem se prepletajo ikonografske teme od (avto)portreta in figure do krajine in tihožitij. Leta 1980 je Kulturnemu centru Kamnik podaril 2634 svojih del za Galerijo – zbirko Miha Maleš.

Recenzija Bukla

Miha Maleš (1903– 1987) je bil slikar in grafik, ki je želel popularizirati ilustracijo in raznovrstne grafične tehnike, na primer izrezanko, litografijo, jedkanico, linorez in lesorez. Izobraževal se je v Zagrebu, v Pragi in na Dunaju, in ko se je vrnil, je v Slovenijo prinesel radožive zamisli in svetovljanskega duha. Privlačili so ga plakati, bil pa je tudi izdajatelj in urednik revij Ilustracija ter Umetnost. Njegove podobe so vedre, igrive, izpričujejo življenjsko svežino in so naklonjene Ženski. Le v medvojnem času telesa poležejo, oči se zaprejo in iz njih kapne solza. In celo v tem je mogoče najti svetlobo. V knjigi, ki jo je zasnovala in zanjo zbrala eseje ter slikovno gradivo Breda Ilich Klančnik, sprva najdemo biografske zapise različnih avtoric in avtorjev, ki jim sledijo eseji o Maleševih kulturno-umetniških dejavnostih, v zadnjih poglavjih pa še raziskovanja in pričevanja. Pred nami je celovita slikarska monografija, ki prikaže izjemno pestrost in tudi tehnično prelomnost Maleševega ustvarjanja.

Žiga Valetič, Bukla 140

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...