Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Na pergamentu in papirju

Rokopisi in tiski iz mariborskih zbirk
Nataša Golob
Na pergamentu in papirju
5,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Narodni muzej Slovenije
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-6981-22-4

Tehnične lastnosti
mehka vezava
32 strani
Tip knjige
vodnik
Kategorije
zgodovina > kulturna zgodovina
književnost in jezikoslovje > knjige o knjigah
umetnost > slikarstvo in kiparstvo

Povej naprej

O knjigi

V Ljubljano prihajajo na obisk najlepši spomeniki srednjega veka in renesanse, kar jih hranijo Nadškofijski arhiv Maribor, Pokrajinski arhiv Maribor in Univerzitetna knjižnica Maribor.
Razstavljeni rokopisi in zgodnji tiski so nastali v različnih krajih in obdobjih, zato so njihove podobe mnogotere: razstavljeni so dokumenti iz papeške pisarne v Rimu, rokopisi iz kraljevskih delavnic Prage in Dunaja pa tudi knjige, ki so jih natisnili v velikih tiskarnah in so jim slikarski okras dodali spretni mojstri peresa in čopiča.
O stoletjih med Brižinskimi spomeniki in Primožem Trubarjem prevladuje vtis, da so bili ljudje skorajda nepismeni in da so bile knjige odsotne. Res so bile redke in dragocene, a bile so. Iz časov pred petsto ali celo osemsto leti bo na razstavi 25 knjižnih del. To je izjemen dogodek, saj so srednjeveški rokopisi občutljivi in zato redkokdaj javno dostopni. Vsak po svoje pa razkriva občutek prepisovalcev, knjižnih slikarjev in knjigovezov, ki so prispevali svoj delež k popolnosti in lepoti knjige. Na začetkih besedil so velike črke – iniciale, prave male slikarske mojstrovine. Fantazijski svet živobarvnega rastlinja in živali je v vsakem knjižnem spomeniku drugačen.

Recenzija Bukla

Besedilo kataloga k razstavi izbranih rokopisov in tiskov iz Maribora, iz Nadškofijskega in Pokrajinskega arhiva ter iz Študijske knjižnice, je ddr. Nataša Golob, avtorica obojega, oblikovala v širše zanimivo, poučno informacijo. Gradivo je iz časa od sredine 12. do sredine 16. stoletja, kaže pa »slogovne in umetnostne poteze središč, zaradi različnih razlogov povezanih z našimi kraji in predniki«. Med rokopisne stvaritve sta zaradi odlične kaligrafije uvrščeni dve listini, v vitrinah pa je tudi nekaj šolskih knjig, ki so v pregledih, namenjenih »veliki umetnosti«, največkrat prezrti. Avtorica med zanimivostmi opozarja še na rokopis o matematični logiki, ki s svojimi risbami napoveduje miselne vzorce, in na knjižne vezave, ki nekdaj niso le varovale notranjosti knjig, ampak so bile tudi v okras.

Iztok Ilich, Bukla 140

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...