Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Profano v sakralnem

Študije o vizualizaciji posvetnih teženj in motivov v sakralni umetnosti
Profano v sakralnem
34,00 € 34,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 1,02 € se prijavite ali registrirajte
Na zalogi, dobava 1-5 delovnih dni

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba ZRC, ZRC SAZU
Zbirka Opera Instituti Artis Historiae
Leto izdaje 2019
ISBN 978-961-05-0147-3
Leto izdaje izvirnika 2019

Tehnične lastnosti
trda vezava
27 x 19 cm
1.610 g
392 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
umetnost > slikarstvo in kiparstvo
zgodovina > kulturna zgodovina

Povej naprej

Založnik o knjigi

Publikacija prinaša nova raziskovalna odkritja devetih avtorjev, katerih prispevki se med seboj dopolnjujejo in prepletajo. Študije z različnih metodoloških in vsebinskih vidikov osvetljujejo fenomen prepletenost profanega in sakralnega na področju umetnosti od srednjega veka do vključno 20. stoletja. Knjiga bistveno razširja poznavanje in razumevanje profanih vplivov v sakralni umetnosti in sakralnih motivov v profanih prostorih, s tem pa pomembno prispeva k razkrivanju naročniških vzgibov in k razumevanju širše družbene funkcije umetnostnih del. Prispevki dajejo vpogled v naročniško ozadje izbranih umetnostnih del in raznovrstnost vzgibov, ki so naročnike vodili pri odločanju za vnos profanih vsebin v sakralne prostore in obratno. Besedila izpostavljajo zlasti tiste vidike umetnin, ki jim je bilo doslej posvečene premalo pozornosti, še posebej v povezavi s funkcijo in njihovo širšo družbeno vlogo. Študije odpirajo nove poglede v razumevanju ozadja nastanka umetnin, interesov posvetnih posameznikov za sakralne vsebine in interesov predstavnikov Cerkve za profane motive v sakralnih prostorih.

Knjiga predstavlja pomemben doprinos k raziskavam naročništva, kompleksnega konteksta nastanka obravnavanih umetnostnih, ikonografije in poznavanju družbenopolitične funkcije spomenikov in umetnin.

Recenzija Bukla

Bogato ilustriran zbornik, eden od rezultatov raziskovalnega programa Slovenska umetnostna identiteta v evropskem okviru, zaključuje raziskovalni projekt Profano v sakralnem – Reprezentacija posvetnih interesov v cerkveni umetnosti. Prinaša med seboj prepletajoča in dopolnjujoča se nova raziskovalna odkritja šestih avtoric in dveh avtorjev z Umetnostnozgodovinskega inštituta Franceta Steleta ZRC SAZU in Oddelka za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Mariboru. Urednica izdaje je zanjo prispevala predgovor in študijo »(Ne)sakralni motivi na obočni poslikavi iz prve polovice 14. stol. v stiškem križnem hodniku«. Sledijo raziskave Gorazda Benceta »Memorialnost timpanona grofov Celjskih«, Renate Komić Marn »Upodobitev lisjaka romarja v cerkvi Sv. Urha pri Maršičih«, Blaža Resmana »'Podpisi' svetnih naročnikov na sakralnih umetninah«, Tine Košak »Od upodobitve mesecev do cvetličnih šopkov«, Polone Vidmar »Marija Terezija grofica Leslie in ustanovitev samostana elizabetink v Gradcu«, Ane Lavrič »Narodni svetniki v slovenski umetnosti« in Martina Moharja »Graditev cerkva na Slovenskem po drugi svetovno vojni«.

Iztok Ilich, Bukla 148

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...