Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Slovenski impresionisti

Beti Žerovc
Slovenski impresionisti
54,96 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladinska knjiga
Leto izdaje 2012
ISBN 978-961-01-1656-1
Leto izdaje izvirnika 2012
Izbor Nataša Kovačič

Tehnične lastnosti
trda vezava
29,5 x 23 cm
1.670 g
264 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
umetnost > slikarstvo in kiparstvo

Povej naprej

Založnik o knjigi

Razkošna monografija prikazuje najlepše obdobje slovenskega slikarstvana na prelomu 19. in 20. stoletja.

Gre za skupino štirih umetnikov, ki so ustvarili izjemna dela in dvignili likovno umetnost na Slovenskem na vrhunsko raven. Čudovite krajine intenzivnih barv in čutne poteze s čopiči na umetninah, kot so Sejalec, Kolo, Breze, Sava v megli, Ženski akt in druge, so se vtisnile v zavest vsakega Slovenca.

Vrhunsko oblikovana knjiga z galerijo najznamenitejšega slovenskega slikarskega obdobja zagotovo sodi v vsak slovenski dom.

Recenzija Bukla

Slovenski slikarji Ivan Grohar, Rihard Jakopič, Matija Jama in Matej Sternen, vsi štirje rojeni v obdobju samo petih let od 1867 do 1872, poosebljajo slovenski impresionizem, pri Slovencih cenjen in priljubljen še danes, tudi zato, ker so ti ustvarjalci pomembno prispevali h kulturnemu opredeljevanju Slovencev kot samostojne narodne skupnosti. Avtorica, po poklicu umetnostna zgodovinarka in teoretičarka, svojo pripoved o njih začne v Münchnu, ki je bil v času njihovega formiranja ob koncu 19. in v začetku 20. stoletja svetovni center likovne umetnosti, potem pa jo, prek tedaj pomembne Ažbetove slikarske šole (pri kateri je bil, recimo, tudi Vasilij Kandinski) potegne do večplastne predstavitve posameznih slikarjev in njihovega ustvarjanja ter prepletanja njihovih življenjskih zgodb. Ob njenem svežem, tudi likovnim laikom dopadljivem, hkrati pa poučnem besedilu (na koncu so tudi glavni poudarki iz biografij slikarjev, zbrala jih je Nataša Kovačič), v tej lepo oblikovani in stiskani monografiji seveda kraljujejo izvrstne reprodukcije slik, ki zainteresiranemu bralcu in gledalcu slovenski impresionizem predstavijo nazorno in prepričljivo. Eden od estetskih vrhuncev letošnje bere slovenskega založništva.

Samo Rugelj, Bukla 82-83

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...