Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Sveta brata Ciril in Metod; Njuno izročilo v slovensko likovni ustvarjalnosti

Kulturna pot z Vzhoda na Zahod, bližina in tujost
Milček Komelj
Sveta brata Ciril in Metod; Njuno izročilo v slovensko likovni ustvarjalnosti

Zaradi različnih vzrokov knjige ni možno kupiti. Za več informacij nas kontaktirajte.

Povej naprej

Založba Celjska Mohorjeva družba
Zbirka VadeMecum na kratko
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-278-240-5
Urejanje Jože Faganel

Tehnične lastnosti
mehka vezava
19,5 x 10 cm
190 g
200 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
religija > krščanstvo
umetnost

O knjigi

Umetnostnozgodovinski prikaz ustvarjalnosti, povezane s svetima bratoma, v slovenski likovni ustvarjalnosti. Prikazana je kulturna pot z Vzhoda na Zahod. Avtor je eden vodilnih umetnostnih zgodovinarjev, dopisni član SAZU. S fotografsko prilogo.

Knjiga prikazuje osrednje upodobitve svetih bratov Cirila in Metoda v slovenski likovni umetnosti. Te so se najbolj zgostile v 19. stoletju, potem ko je obudil njuno čaščenje škof Anton Martin Slomšek. Tedaj sta se svet nika pojavila na številnih cerkvenih oltarjih in poslikavah, tudi pozneje pa sta obdržala v slovenskih cerkvah in drugod posebno narodnoobrambno veljavo kot glas nika slovanstva, posebej na slovenskem obrobju in na okupiranem Primorskem, kjer ju je največkrat upodobil Tone Kralj. V slovenskem povojnem slikarstvu je doživelo estetski odmev tudi izročilo njunih glagolskih in cirilskih črk. Šele v 20. stoletju jima je bilo pri nas posvečenih tudi nekaj cerkva.

Njune upodobitve so likovno zaživele v znamenju časov in raznolikih ustvarjalnih osebnosti, največkrat pa so še bolj kot v ustvarjalnem pogledu pomenljive v širšem kulturnem kontekstu, še posebej v odnosu do bizantinskega izročila in slovanstva. V tej luči posebej izstopa umetniško delo patra Marka Rupnika. Zaradi takih izhodišč, povezanih s predstavo o obeh svetnikih, povezujočih krščanski Vzhod in Zahod, knjiga vključuje tudi prikaz naše umetnostnozgodovinske recepcije vzhodnega izročila ter se dotika vprašanja o težko opredeljivem pomenu slovanskih blagovestnikov za kulturno zgodovino Slovencev.

Recenzija Bukla

Knjiga priznanega umetnostnega zgodovinarja Milčka Komelja prikazuje osrednje upodobitve svetih bratov Cirila in Metoda v slovenski likovni ustvarjalnosti. Knjiga je razdeljena na tri dele; v vsakem od njih se avtor posveti določenemu zgodovinskemu obdobju in posebnostim vsakokratnega zgodovinsko-kulturnega konteksta. V prvem poglavju je v ospredju obujeno češčenje sv. Cirila in Metoda v 19. in 20. stoletju, povezano z narodnoobrambnim sklicevanjem na pripadnost slovanstvu; v drugem avtor med drugim osvetli oživitev glagolice in cirilice v slovenskem slikarstvu in grafiki v desetletjih po drugi svetovni vojni; v zadnjem pa piše tudi o teološko-likovnem prenovitvenem poskusu slikarja patra Marka Ivana Rupnika.

Maša Ogrizek, Bukla 120-121

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...