Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Vstop v intermedijsko umetnost

Polona Tratnik
Vstop v intermedijsko umetnost

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Inštitut Nove revije
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-93810-6-9
Leto izdaje izvirnika 2016

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23 x 15 cm
150 g
62 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
umetnost
filozofija

Založnik o knjigi

Knjiga Polone Tratnik je plod večletnega pedagoškega dela in prizadevanja pripraviti priročnik za izobraževanje na področju intermedijske umetnosti. Avtorica izhaja iz dejstva, da umetniško delo danes ni izdelano tako, da bi bilo zaključeno v enoviti celoti, ki ne bi ničesar izpuščala. Nasprotno, sodobna umetnost hoče pokazati, da se svet nadaljuje tudi onstran »robov umetniškega dela«. Zato sodobno umetniško »delo« vključuje številne reference na številne vire, zgodbe, kontekste ipd.; takšen tekst je tkivo citatov, ki izhajajo iz tisoč različnih žarišč kulture.

Avtorica v ABC intermedijskih umetnosti predstavi nekatere ključne pojme in s številnimi opisi in fotografijami intermedijskih projektov, večinoma nastalih na Slovenskem, prikaže, kako lahko intermedijske umetnosti raziskujejo in združujejo različna polja znanosti, preiskujejo različne medije in med njimi posredujejo, zato pravzaprav ne srečamo nobenega medija več v njegovi čisti obliki. Zaznamovane so z razvojem medijev in tehnologij, še zlasti pomemben prispevek k njihovemu razvoju pa prihaja z vzponom računalniške kulture v osemdesetih letih in odtlej ostaja računalniška komponenta skoraj obvezni del intermedijskega projekta.

V publikaciji so na kratko opisani mejniki, ki so ključni za razumevanje razvoja področja intermedijske umetnosti. Avtorica je izbrala tudi nekaj temeljnih besedil z različnih področij in časov, ki predstavijo nastop procesualnosti, odprtosti, interpretativnosti, eksperimentalnosti, nedokončanosti, interaktivnosti, povezanosti človeka in aparata, pomen programskosti, razvoj tehnologij, pa tudi pozivajo k angažirani drži intermedijskega umetnika, kar se avtorici zdi pomembno. Tako so predstavljena nekatera dela Rolanda Barthesa, Umberta Eca, Bertolta Brechta, Walterja Benjamina, Viléma Flusserja, Oliverja Graua, Davida Garcia in Geerta Lovink ter drugih.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...