Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

1. svetovna vojna

Veliki ilustrirani vodnik
R. G. Grant
1. svetovna vojna
49,98 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Mladinska knjiga
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-01-3003-1
Naslov izvirnika World war l
Podnaslov izvirnika The Definitive Visual Guide
Leto izdaje izvirnika 2014
Prevod Mojca Vodušek
Urejanje Mitja Pucer

Tehnične lastnosti
trda vezava
31 x 26 cm
1.960 g
360 strani
Tip knjige
enciklopedije in leksikoni
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje

Založnik o knjigi

Ob 100-letnici začetka prve svetovne vojne vam knjiga ponuja:
• odličen prikaz konflikta in medvojnega dogajanja
• osvetlitev dogodkov tudi s socialnih in kulturnih vidikov
• časovni trak, ki omogoča pregled nad sočasnostjo dogodkov
• nove tehnologije in iznajdbe, ki so vplivale na potek vojne
• portreti najvidnejših osebnosti tistega časa
• pričevanja udeležencev in številni citati
• posebno poglavje o soški fronti

Ta knjiga razkošnega formata prinaša enega najpopolnejših pregledov dogajanja med letoma 1914 in 1918, in to v sliki in besedi. V njej boste našli številne podrobne podatke in politično-gospodarski zemljevid sveta, ki je sprte narode in kolonialistične apetite popeljal v vojaški konflikt ne slutenih razsežnosti; brali boste o tlečih nasprotjih, ki so se razbohotila v ognjeni vihar, morijo v blatnih strelskih jarkih in utrujajoče večletne bitke na evropskih frontah. S strateškim opisom bitk, taktičnih potez nasprotnih strani, socialnih in kulturnih okoliščin ter najvidnejših osebnosti vojnega časa prinaša enciklopedija fascinanten vizualni in faktografski pregled Velike vojne, kakršnega še nismo brali v eni knjigi.

Recenzija Bukla

Stoletnica začetka prve svetovne vojne odmeva tudi v založniškem polju, saj so knjige o njej v večjem obsegu (predvsem v tujini) izhajale že nekaj zadnjih let. Pričujoči ilustrirani vodnik, ki je istega formata kot velike ilustirirane enciklopedije, kot so bile, denimo, Rastline, Človek, Znanost, Vesolje itn., v slovenščini izhaja hkrati z izvirnikom, prinaša pa podroben in v vseh pogledih zgodovinsko in oblikovno razdelan pregled tega strašnega zgodovinskega dogajanja, ki je zaznamovalo tudi prihodnje generacije ter se dobri dve desetletji pozneje izteklo v naslednjo veliko vojno. Prva svetovna vojna ni obdelana samo od njenega prologa junija leta 1914 z atentatom bosanskega Srba Gavrila Principa na avstro-ogrskega prestolnaslednika nadvojvodo Franca Ferdinanda, kar je bil neposredni povod za ultimat avtro-ogrske oblasti Srbiji, ki je potem neposredno vodil v vojno, ampak z začetnimi poglavji seže tudi več kot štiri desetletja nazaj. V njih bralcem predstavi prizorišče nemirne celine, razmerja med velesilami ter vse bolj napeta razmerja, ki so v začetku dvajsetega stoletja pripeljala do načrtnega oboroževanja in pripravljanja na veliki spopad. Po uvodnem delu v nadaljevanju knjige sledi podrobna kronologija (najprej s preglednimi časovnimi trakovi) vojnega dogajanja po letih od leta 1914 do konca vojne štiri leta pozneje, poleg okvirnega poteka pa so se njeni avtorji seveda podrobneje posvetili ključnim bitkam od Verduna in Some naprej (seveda tudi soški fronti), ki še zdaj veljajo za simbole bojevanja v prvi svetovni vojni. Ob strogo vojaškem dogajanju je v knjigi tudi nekaj dobrodošlih dodatkov, denimo Pisatelji v vojni. Knjiga se končuje s povojnim časom in obdobjem od 1919 do 1923, ki so ga zaznamovali razdejani svet, povojni spopadi, pariška mirovna konferenca, versajska pogodba in javne obljube, da do takega klanja ne bo prišlo nikoli več. Seveda pa vsi niso mislili tako, denimo nekdanji vojak v tej vojni Adolf Hitler, ki je želel spremeniti poraz Nemčije v prvi svetovni vojni in je s prihodom na oblast leta 1933 svet popeljal proti še bolj uničujoči vojni …

Samo Rugelj, Bukla 99

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...