Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(pon.-čet.: 8.30-16.00, pet.: 8.30-14.30)
0

Anatomija političnega zločina

Trojni umor v Rossettijevi ulici med ugibanji in dejstvi
Anatomija političnega zločina

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Založba Mladika
Leto izdaje 2016
ISBN 978-88-7342-235-8
Leto izdaje izvirnika 2016

Tehnične lastnosti
mehka vezava
24 x 17 cm
750 g
296 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje

Povej naprej

Založnik o knjigi

V stanovanju v tretjem nadstropju v Rossettijevi ul. 31 v Trstu so 10. marca 1944 nekaj pred 21. uro počili revolverski streli. Pretrgali so življenjsko nit obeh stanovalcev, dr. Stanka Vuka in njegove žene Danice Tomažič, pa tudi Ljubljančana dr. Draga Zajca, ki se je tamkaj mudil na obisku.

Odmev tistih strelov se vse do danes ni polegel, saj so pokončali tri mlada in obetajoča življenja. Kdo jih je sprožil? In zakaj? Marsikdo je že skušal na to odgovoriti, od politikov do publicistov, od književnikov do zgodovinarjev. Martin Brecelj v pričujoči knjigi obnovi dosedanje razlage tega krvavega dogodka in jih kritično pretrese. Na osnovi poglobljene zgodovinske raziskave pa ugo tavlja, da so trojni umor v Rossettijevi ul. izvršili trije pripadniki Varnostno-obveščevalne službe Osvobodilne fronte. Imeli so nalogo, da likvidirajo predvsem Vuka, ki se je tedaj skupno z ženo in najbrž tudi z Zaj cem pripravljal na odhod v partizane. Slo venski komunistični voditelji so se namreč bali, da bi mladi krščanskosocialni voditelj načel njihov politični nadzor nad narodno-osvobodilnim gibanjem na Primorskem.

Recenzija Bukla

Martin Brecelj, publicist, družbenopolitični delavec v okviru tržaške Slovenske skupnosti in nekaj časa tudi podžupan občine Devin-Nabrežina, je napisal obsežno študijo zločina, ki se je v Trstu zgodil 10. marca 1944. V večernih urah so bili v stanovanju ustreljeni trije ljudje, med njimi dr. Stanko Vuk, krščansko socialni aktivist, ki se je ravno odpravljal v partizane. Kljub hitremu policijskemu postopku (zabeleženi so tudi prstni odtisi) in obsežnim preiskavam storilcev niso nikoli našli. Teorije so različne. Od te, da je šlo za aktiviste bele garde in Črne roke, do druge, po kateri naj bi umor naročili komunistični voditelji v strahu pred krščanskim vplivom, ki bi ga v Osvobodilno fronto lahko vnesel krščanski socialist Vuk. Brecelj je sila natančen, ne uide mu še tako drobna opazka, pričevanje ali zapisek iz predhodnih knjižnih objav, kljub temu pa tudi njemu ne uspe prodreti do povsem nedvoumnega sklepa. Vseeno gre za tehtno historično delo.

Žiga Valetič, Bukla 127-128

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...