Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Begunstvo profesorja Tofana

Kulturnozgodovinski prerez Maribora v dvajsetih letih 20. stoletja
Mateja Ratej
Begunstvo profesorja Tofana
9,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-241-922-6
Urejanje Marko Vidic
Predgovor Oto Luthar

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 16,5 cm
360 g
119 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga prikazuje življenjsko zgodbo Hilarija Tofana, profesorja zgodovine in zemljepisa na mariborski realni gimnaziji ter begunca iz Črnovic (Bukovine, sedanje Ukrajine), ki je v letih 1919– 29 s soprogo Konstanco živel v Mariboru. Zakonca sta bila leta 1929 ovadena na mariborskem Okrožnem sodišču: Hilarij zaradi posilstva služkinje Cecilije Miško, ki je trdila, da je rodila njegovega otroka, Konstanca pa zaradi domačega zdravljenja in posledične smrti petnajstletne služkinje Margarete Dobaj. Njuna kazenska spisa, ki ju hrani Pokrajinski arhiv Maribor, ponujata enkratno razgrnitev težavnega vživljanja zakoncev v svet, ki je po prvi svetovni vojni rasel v novih miselnih okvirih.
Pripoved o profesorju Tofanu je nujno tudi kulturnozgodovinski prerez Maribora in deloma Črnovic. Izjemno zanimiva za analizo je identiteta beguncev Tofan, ki sta v sebi boleče prepletala nemško, rusko, ukrajinsko, poljsko, slovensko in romunsko zavedanje, kar je edinstvena ilustracija razpada kulturnih imaginarijev po koncu avstro-ogrskega in ruskega imperija.

Recenzija Bukla

Dr. Mateja Ratej je že v Ruskem diptihu, svoji prejšnji knjigi, začrtala inovativen slog zgodovinopisja, ko je na podlagi arhivskih listin sestavila resnični kriminalni zgodbi iz življenja ruske manjšine na Slovenskem pred sto leti. Enako pot ubere v novem delu, kjer razgradi ovadbo zakoncev, ukrajinskih beguncev v Mariboru, Hilarija in Konstance Tofan. Bila sta obtožena vsak svojega greha – on, gimnazijski profesor, naj bi posilil služkinjo in ji naredil otroka, ona pa naj bi z laičnim zdravljenjem pripomogla k smrti petnajstletnice, tudi služkinje. Seveda je delo več kot le filigransko natančen dokumentarni krimič, saj v ozadju razmišlja o trku kultur in vrednot, o begunski problematiki, o družbenih slojih, razrednih možnostih in nezmožnosti, pa tudi o tem, kako se je razvijalo pravo in kdo so bili mali junaki ter junakinje, ki so lastno usodo zastavili za tuje pravice v prihodnosti.

Žiga Valetič, Bukla 116-117

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...