Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 35 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Filip Terčelj

Duhovnik v primežu dveh svetovnih vojn in treh zločinskih režimov
Ivan Albreht
Filip Terčelj
22,90 € 22,90 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa 0,69 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Knjigo zavijemo v darilni papir in zavežemo s trakom. Račun prejme kupec, knjigo obdarovanec.

2,90 €


Založba Družina
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-04-0425-5
Leto izdaje izvirnika 2017
Fotografije Ivan Albreht, ... [et al.]

Tehnične lastnosti
trda vezava
23,5 x 16 cm
760 g
432 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje
biografije in spomini
religija > krščanstvo

Povej naprej

O knjigi

Duhovnik v primežu dveh svetovnih vojn in treh zločinskih režimov

»Spoštovani Filip, že pet let se srečujeva skoraj vsak dan. Zjutraj pred mašo najprej pozdravim Jezusa v tabernaklju – v isti šturski cerkvi in pred istim tabernakljem, kjer si ga pozdravljal ti pred stotimi leti. Potem vstopim v zakristijo, da se pripravim na mašo. Tam me na steni pozdravi, tvoja meter visoka, portretna fotografija. Sediš na stolu z naslonjalom in si z desno roko podpiraš obraz; le rahlo, toliko, da daješ vtis razmišljujočega človeka. Leva roka počiva na kolenu.
Potem mi stopi pred oči tvoja zadnja fotografija, posneta konec decembra leta 1945, nekaj dni pred smrtjo. Izgledaš starejši. Tako si bil ubog, da si bil oblečen v obleko pokojnega davškega cerkovnika. Leta, zlasti pa napori in preizkušnje, so ti izklesali obraz.
A kmalu nato si bil umorjen, zagrebli so te na skrivnem mestu. Pokrili so te z ukazanim molkom; lahko so se širile le laži o tvojem delu in izginotju. Vendar si na zadnji fotografiji upravičeno mirno zrl v daljavo. Preveč dobrega si napisal, zlasti pa si naredil preveč plemenitega, da bi te lahko katerikoli zločinski režim izbrisal z odra zgodovine.«

Tako začenja Ivan Albreht obširen življenjepis Filipa Terčelja (1892-1946), duhovnika, prosvetitelja in vizionarja. Terčeljev lik je še danes zavit v kopreno skrivnosti, ki je predvsem posledica prikritja njegove mučeniške smrti v začetku leta 1946. Zaradi vztrajnega narodotvornega delovanja so ga preganjali vsi totalitarni režimi 20. stoletja – fašizem, nacizem in komunizem. Od leta 2010 v škofiji Koper teče postopek za njegovo beatifikacijo. Knjigi so dodane številne fotografije, popis Terčeljevega literarnega dela in seznam Terčeljevih bogoslužnih pesmi.

Recenzija Bukla

Leta in leta je lik Filipa Terčelja, duhovnika in vsestranskega ustvarjalca, tako intenzivno nagovarjal avtorja te knjige, da je ta naposled zavihal rokave in se lotil dela. Ne, ni mu bilo ravno najlažje, priznava avtor med vrsticami, saj je Terčelj, kot je spoznal Albreht med preučevanjem njegovih del, narodu zapustil mnogo več, kot je sprva menil. Kljub temu se je avtor knjige temeljito lotil dela in Terčelja predstavil, kot ga še ni nihče doslej. Bralec tako v knjigi potuje najprej skozi Terčeljevo osebno življenje, vse od rojstva v Vipavski dolini pa do njegove krute smrti. Vmes avtor knjige obogati svoje zapise s Terčeljevimi besedili pa tudi s številnimi fotografijami. Ti vložki dajejo bio grafskemu delu še večjo veljavo in poudarijo težo avtorjevih spoznanj. Zadnji del knjige ponudi še natančno razčlenitev posameznih Terčeljevih ustvarjalskih opusov, ki vsebujejo tako religiozna besedila kot tudi članke o vzgoji ter leposlovno ustvarjanje. Albreht je s svojim filigranskim delom približal lik duhovnika, vzgojitelja in poeta liturgije, ki je preživel dve svetovni vojni in tri režime, vsem današ njim pa tudi prihajajočim generacijam.

Vesna Sivec Poljanšek, Bukla 137

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...