Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Gospodarska zgodovina Evrope v 20. stoletju

Ekonomski režimi od laissez-faire do globalizacije
Ivan T. Berend
Gospodarska zgodovina Evrope v 20. stoletju
39,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan, ZRC, ZRC SAZU
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-241-743-7
Naslov izvirnika An Economic History of Twentieth-Century Europe
Podnaslov izvirnika Economic Regimes from Laissez-Faire to Globalization
Leto izdaje izvirnika 2006
Prevod Breda Rajar
Urejanje Aleš Pogačnik

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 17,5 cm
850 g
358 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje
družbene vede > ekonomija

Založnik o knjigi

Knjiga Ivana T. Berenda je vzorno delo zgodovine burnega 20. stoletja skozi presek gospodarskih sprememb. Berend je knjigo zastavil izrazito problemsko in primerjalno. Šest poglavij je strukturiranih glede na prevladujoče ideološke in ekonomske razvojne modele: liberalni ekonomski model do prve svetovne vojne, konceptualna iskanja v času med obema vojnama, model dirigiranega gospodarstva, model centralnoplanske ekonomije, model mešane ekonomije z državo blagostanja in, kot zadnji globalizacijski model, model s težnjo po ponovnem uvajanju značilnosti liberalnega. Avtor te historične razvojne modele presoja s stališča dolgoročne kakovosti gospodarskega razvoja in dosežene življenjske ravni prebivalstva skozi celotno stoletje, vključno z regionalnimi razlikami. Pri tem je prepričljiv, saj mu je uspelo sintetizirati množico gospodarsko-zgodovinskih procesov ter jih panožno in območno razčleniti, tudi z zgovornimi primeri o (ne)uspehu nekaterih najpomembnejših podjetij, podjetnikov in projektov. Ne nazadnje sta ključ za razumevanje našega časa prav dinamika in intenzivnost ekonomsko-socialne modernizacije na evropski celini skozi 20. stoletje.

Recenzija Bukla

Strokovna monografija zaslužnega profesorja zgodovine na Kalifornijski univerzi v Los Angelesu je pregledno in zgoščeno pisano delo o najpomembnejših ekonomskih dogodkih v prejšnjem stoletju, ki so seveda zaznamovali in še določajo tudi današnji čas. Berend v svojem delu, bogatem s preglednicami in grafikoni ter posameznimi profili podjetij, izdelkov ali pa tudi ljudi, vzroke za močan gospodarski vzpon Evrope v 20. stoletju išče še v koncu stoletja poprej in v množici raznovrstnih tehnoloških odkritij (obdelava kovin, razvoj proizvodnje kemikalij itn.), ki so omogočila nastanek ogromnih, pozneje tudi korporativnih podjetij, pri čemer se je vpletanje države v gospodarsko poslovanje posameznih držav krepilo sorazmerno s prvo in drugo svetovno vojno, ki sta zahtevali preusmeritev industrije na proizvodnjo orožja in drugih, v vojni potrebnih izdelkov (kar je bilo še posebej značilno za avtoritarne fašistične režime). V tem času so na Zahodu vznikale teorije o potrebnosti uravnavanja trga s strani države, ki pa so se, nekako ironično, po drugi svetovni vojni povsem obdržale ravno v Vzhodni Evropi, kar je štiri desetletja pozneje pripeljalo do njenega politično-gospodarskega sesutja. Medtem se je v Zahodni Evropi, seveda različno v vsaki od držav, po vojni vzpostavil model t. i. mešanega gospodarstva, ki je temeljil na tržnem kapitalizmu v povezavi z razmeroma močno socialno državo (ta je bila tudi posledica socialistične tradicije z Vzhoda), vse to pa je pripeljalo Evropo med gospodarske supersile. S padcem berlinskega zidu pa je vloga socialne države potem začela popuščati in se znižuje vse do današnjih dni, ko so spet vse bolj navzoče težnje, naj se država izloči iz neposrednega vpliva na gospodarstvo. Dolgo evropsko dvajseto stoletje kot dolg gospodarski cikel, ki se spet usmerja na svoj začetek.

Samo Rugelj, Bukla 91-92

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...