Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 25 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Lebič

Zgodbe pozabljenega eksodusa
Miloš Ivančič
Lebič
18,00 € 18,00 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa v vrednosti 0,54 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 2-5 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Povej naprej

Založba Sophia
Zbirka Previharimo viharje
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-6768-61-0
Urejanje Tanja Velagić

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 16 cm
620 g
363 strani
Tip knjige
intervjuji in kolumne
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje

Založnik o knjigi

Dokumentarno-memoarska knjiga Lebič je poimenovana po viharnem jugozahodnem vetru na Jadranskem morju, ki tu učinkuje kot metafora vojnih razdejanj med drugo svetovno vojno, a tudi v času razvoja fašizma pred njo in njegovih posledic po njej, ki odmevajo še danes. Knjiga prinaša izbor življenjskih zgodb pričevalcev in pričevalk, ki razkrivajo manj znano usodo primorskih beguncev in pregnancev, je preplet intervjujev in avtorjevega dokumentiranja zgodovinskih dogodkov in današnjih poskusov sprevračanja zgodovine. Avtor knjige je dolgoletni novinar in urednik Radia Koper, oddaj Primorski kraji in ljudje ter Slovenci ob meji, osnova knjige pa so pogovori, ki jih je posnel v letih 2002– 2010, in gradivo iz zasebnih arhivov pričevalcev in pričevalk, ki ga je pridobil v času avtorizacije pogovorov za objavo v knjigi in ob ponovnih intervjujih.

Takole sam opredeljuje namen svojega dela: »Ob vsem nasilnem političnem preobračanju zgodovine, ki so jo ustvarjali naši starši, sem želel svojim ljudem povrniti tudi vero vase in ponos na njihove mame in očete, nonote, tete in strice, jih utrditi ob napadih z naše in one strani meje. Poslušalcem sem želel povedati, kaj se je dogajalo prej in kaj kasneje, razločiti med vzroki in posledicami, mlajšim generacijam in tudi kolegom sem želel predati še nekaj ljubezni do te \'nerazumljive očetnjave\'. Knjigo sem napisal in sestavil kot novinar, ne kot znanstveni raziskovalec preteklosti; moj namen je bil pritegniti bralke in bralce k spoznavanju neznanega ali pozabljenega eksodusa in k razumevanju takratnega zgodovinskega časa z verodostojnimi zgodbami in odpiranjem tez.«

Knjiga je tudi avtorjev trajni poklon instituciji radia.

Recenzija Bukla

Prva knjiga iz nove zbirke Previharimo viharje si je naslov Lebič nadela po viharnem jugozahodnem vetru, ki piha na Jadranu. V njej je Miloš Ivančič, radijski novinar iz Kopra, zbral pričevanja o zgodovini zamejskih Slovencev med obema vojnama. Avtor ne ubere strogega znanstvenega pristopa, temveč skozi priljudne izpovedi, ki jih je v obliki intervjujev snemal devet let, prikaže uničevalno slo italijanskega fašizma. Ta je Slovence silil v izseljevanje, v odhajanje in v eksodus – »v bežanje v strahu pred pretepi ali pred ricinusovim oljem in pred aretacijami ter deportacijami v zapore in taborišča«. Osebne zgodbe so samo podlaga za nadroben oris viharne družbenopolitične prve polovice dvajsetega stoletja.

Žiga Valetič, Bukla 101-102

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...