Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Liberalizem, fašizem, neoliberalizem

Tomaž Mastnak
Liberalizem, fašizem, neoliberalizem
16,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Založba /*cf.
Zbirka Oranžna zbirka
Leto izdaje 2016
ISBN 978-961-257-071-2
Urejanje Alvina Žuraj

O knjigi

Finančna in gospodarska kriza, iz katere niti po šestih letih ni videti pravega izhoda, globoko spreminja svetovno, evropsko in tudi slovensko politiko. Te spremembe je pogosto težko opaziti, še teže pa razumeti, kar je učinek dveh nasprotnih načinov njihovega uveljavljanja: na eni strani gre za metodo šoka, na drugi pa za komaj vidne minimalne, a nenehne, premike. Avtor, ki je te spremembe doma in po svetu analiziral in interpretiral v rednih časopisnih kolumnah, se v pričujoči knjigi ukvarja predvsem z eno od njih, a morda najbolj zloveščo: z naraščanjem fašizma. Deloma gre pri tem za zavestno navezovanje na historični fašizem in deloma za reagiranje na nove zgodovinske konstelacije, ki spontano reproducirajo temeljno logiko preteklih fašističnih politik. Odlika te knjige je, da se avtor, ki je zgodovinar evropske politične misli, v svojih analizah opira na tradicije politične misli in jih aktualizira, obenem pa je dobro informiran o političnih dogajanjih pri nas in po svetu.

Recenzija Bukla

Ravno v času, ko je kot nova evolucijska stopnja neoliberalizma na evropskih pa tudi slovenskih ulicah zavel duh po fašizmu, je izšla domišljena študija Tomaža Mastnaka, znanstvenega svetnika na Filozofskem inštitutu ZRC SAZU, v kateri avtor že s prvim stavkom napove tezo, ki jo učinkovito razvije v nadaljevanju: fašizem je (bil) v politični zgodovini močno povezan z liberalizmom. Ne glede na to, da naj bi bil liberalizem v svoji osnovi dober in že zaradi tega v nasprotju z zlim fašizmom (neoliberalizem v tem smislu nima več nobene pozitivne oznake in je politično diskreditiran), Mastnak z zgodovinskimi primeri pokaže, da je imel (tudi) liberalizem vedno ambivalenten odnos do ljudstva. Demokracijo je toleriral, dokler je bilo ljudstvo v smislu pravic omejena družbena kategorija, ko pa je ljudstvo to želelo preseči in je terjalo obče pravice za vse, tedaj so ga liberalci prekrižali. Provokativno in aktualno.

Samo Rugelj, Bukla 120-121

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...