Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Nad ledenikom in velemestnim šikom

Biciklista med Alpami in Donavo med svetovnima vojnama
Janez Pirc
Nad ledenikom in velemestnim šikom
21,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Modrijan
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-287-080-5
Leto izdaje izvirnika 2018
Urejanje Aleksandra Kocmut, Špelca Mrvar

Tehnične lastnosti
mehka vezava
22 x 13,5 cm
320 g
184 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje
biografije in spomini
šport in zdravje > kolesarstvo

Povej naprej

Založnik o knjigi

Knjiga je pustolovska zgodba bratrancev Lada in Staneta tik pred drugo svetovno vojno na dvotedenskem, več kot tisoč kilometrov dolgem kolesarskem popotovanju po srednji Evropi. Avtor Janez Pirc, Ladov vnuk, je v tem literariziranem zapisu rekonstruiral popotovanje mladeničev, ki sta se poleti leta 1937 (zadnje poletje pred anšlusom) odpravila na dvotedensko kolesarjenje po delu takratne Dravske banovine, po Avstriji in kotičku Nemčije. Zgodba oriše osebne okoliščine njunega izleta ter predstavi kraje ob poti, kakršni so bili v tistem času, primerja pa jih tudi z današnjim stanjem. Na svojem popotovanju sta biciklista obiskala deželne prestolnice, kot so Celovec, Gradec in Salzburg, se spoznavala z velemestnim življenjem Dunaja, ceste pa so ju popeljale skozi številne vsaj na videz idilične alpske vasi in kraje vzdolž Donave.Primarni cilj mladeničev je bil avanturizem oziroma premagovanje izzivov, saj sta želela prekolesariti takrat ravno zgrajeno visokogorsko cesto pod Großglocknerjem – ki je bila eden večjih turističnih magnetov in tehničnih mojstrovin tistega časa. Pot na dobrih 2500 metrov visok alpski prelaz velja kljub sodobni biciklistični tehnologiji še danes za eno težjih cestnih gorskih tur v Evropi. Njuna pot in osebna perspektiva sta sočasno postavljeni v širši družbenopolitični prostor negotovega in razburljivega zgodovinskega obdobja.

Recenzija Bukla

V zgodnjem poletju leta 1937, zadnjem poletju pred nemško priključitvijo Avstrije, sta se bratranca Lado in Stane odpravila na svojo počitniško pustolovščino po Srednji Evropi, med Alpami in Donavo vse do Dunaja. Bilo je kolesarjenje v zadnjih trenutkih normalnega bivanja v Evropi, ki se je v naslednjih letih spremenila v klavnico globalnih razsežnosti. Janez Pirc, Ladov vnuk, je na drobno fotografijo s tega potovanja naletel v albumu med družinskimi fotografijami nekaj po tem, ko mu je oče med kolesarjenjem po Avstriji povedal, da je šel tod mimo tudi ded v svojih mladih letih. Pirca je zgodba zagrabila, počasi je prišel do dodatnih fotografij, se pogovarjal z ljudmi, ki so poznali bratranca in so kaj vedeli o njuni poti ter potem sčasoma rekonstruiral ne samo njuno pot, temveč vsaj v enaki meri tudi čas, v katerem sta kolesarila popotnika. To poročilo o kolesarjenju, ki se je odvilo pred osemdesetimi leti se tako obenem bere kot doživeta družinska kronika, obogatena z mnogimi detajli, družbeno angažirano poročilo o tedanjih časih ter osebna pripoved nekoga, ki iz prahu časa in spominov ponovno osvetljuje fragmente življenja svojih prednikov. Izvrstno!

Samo Rugelj, Bukla 141

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...