Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Nasilje pod masko

Dragan Petrovec
Nasilje pod masko

Zaradi različnih vzrokov v Buklini spletni knjigarni te knjige ni možno kupiti.
Za več informacij se obrnite na založbo (v kolofonu levo) ali v kako drugo knjigarno.

Povej naprej

Založba Sanje
Zbirka Dokumenta
Leto izdaje 2015
ISBN 978-961-274-338-3
Urejanje Tjaša Koprivec

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 15,5 cm
240 g
109 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje
družbene vede > pravo
družbene vede > sociologija

O knjigi

Kdaj zlo vnaprej prepoznamo oziroma kdaj ga zaslutimo? So to značilnosti posameznih ljudi, ki nam vzbudijo sum, slutnjo? Je to njihov zunanji videz, njihovo vedenje? Je to njihova preteklost? Je to večna uganka, ker je zlo prepogosto prikrito in nespoznavno? So njegovi nosilci prijazni, celo očarljivi, ali neopazno navadni, banalni ljudje, kakor jih je opredelila Hannah Arendt ob študiju Eichmanna?
Je človek načeloma dober, če le ob nekaterih priložnostih v življenju dela zlo, sicer pa je prijazen sosed, ki ima rad otroke in sodeluje v dobrodelni organizaciji?

Dragan Petrovec, pravnik, profesor, pisec knjig, člankov in avtor raziskav, v slovenski in mednarodni znanstveni javnosti najgloblje priznani strokovnjak na področju izvrševanja kazni, še posebej kazni zapora, je z Nasiljem pod masko uokviril pomemben premislek.

Recenzija Bukla

V politično angažirani zbirki Dokumenta je izšla nova knjiga dr. Dragana Petrovca z Inštituta za kriminologijo na Pravni fakulteti v Ljubljani. Tudi v Nasilju pod masko – enako kot v prejšnjih knjigah Mediji in nasilje (2003) in Kult žrtve (2005) – ne postreže z izrazito dolgo vsebino, zato pa v desetih esejih, ki jih odlikuje sporočilna nedvoumnost, pribije žebljico na glavico. Petrovec niza, analizira, komentira in z vidika temeljne človečnosti osvetljuje primere, ki jih poznamo, in nekatere, ki nam jih šele predstavi. Od Zinedina Zidana, ki je z udarcem v glavo podrl italijanskega nogometaša Marca Materazzija, do filma Lov, v katerem je Thomas Vinterberg prikazal, kaj se zgodi, če je nedolžni obtožen pedofilije. Od zdravnikov, ki prevečkrat veljajo za moralno elito, do ljudskih običajev (kurenti, šranga ipd.), v katerih pogosto tlijo nasilni vzgibi. Ne obsežna, toda ena najboljših slovenskih esejističnih knjig v tem letu.

Žiga Valetič, Bukla 114

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...