Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Neme priče vojnih grozot 1915-1918

Vili Prinčič
Neme priče vojnih grozot 1915-1918
17,00 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Mladika Trst
Leto izdaje 2018
ISBN 978-88-7342-260-0
Leto izdaje izvirnika 2018
Spremna beseda Mitja Juren
Urejanje Nadia Roncelli

Tehnične lastnosti
mehka vezava
23,5 x 16,5 cm
720 g
253 strani
Tip knjige
dokumentarna literatura
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje

Povej naprej

Založnik o knjigi

Mitja Juren v spremni besedi:

V tej knjigi je predstavljenih 54 spomenikov, obeležij in drugih spominskih objektov, ki jih je vojna izpred stotih let zapustila na ožjem območju Goriške, v Posočju in na Tržaškem. Avtor je upošteval območje, ki na severu Posočja sega do Avč pri Kanalu, na jugu in zahodu pa do Doberdobske planote in do Tržaškega in Komenskega Krasa. Kratki opisi teh objektov so si med sabo precej različni. Pri nekaterih je izpostavljen zgodovinski opis enote, ki je spomenik postavila, pri drugih ima glavno vlogo iskanje in ugotavljanje istovetnosti objekta, spet pri tretjih so na vrsto prišli napisi na spomenikih in na nagrobnih kamnih. Pri tem je potrebno opozoriti, da vsa avstro-ogrska obeležja izhajajo iz vojnih časov, medtem ko so veliko italijanskih spomenikov postavili v obdobju med obema vojnama, nekatere celo po drugi svetovni vojni. Teh nisem vzel v poštev, ker niso nastali iz pietete do padlih, temveč za potrebe in poveličevanje fašističnega režima.

Svoje mesto so v knjigi dobili tudi nekateri spomeniki, ki jih iz različnih razlogov ni več, a obstaja želja, da bi jih ponovno obnovili, saj je šlo za objekte dokajšnjega pomena, umetniške vrednosti in poudarjene sporočilnosti. V zadnjih letih je namreč prišlo do kar nekaj obnovitvenih posegov, ki so grobljo in zanemarjeno podrtijo spremenili v urejen in ugleden spomenik, ki ga radi obiščejo nedeljski izletniki, če že ne turisti iz drugih držav. Avtor je opisal tudi dve novogradnji, ki bi sicer ne spadali v to knjigo, a veljata za nekaj edinstvenega in sta pomembni za slovenski narod, in sicer spomenik slovenskim vojakom v Doberdobu in spomenik vrhovnemu poveljniku 5. soške armade, gen. Svetozarju Boroeviću na Prevalu na pobočjih Svete Gore.


Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...