Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ozna in prevzem oblasti 1944–1946

Ljuba Dornik Šubelj
Ozna in prevzem oblasti 1944–1946
24,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Leto izdaje 2013
ISBN 978-961-241-763-5
Urejanje Marko Vidic

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 16 cm
980 g
472 strani
Tip knjige
spomini, pričevanja in pisma
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje

Založnik o knjigi

Ljuba Dornik Šubelj v knjigi najprej obravnava Varnostno obveščevalno službo in odsek za notranje zadeve kot predhodnika Oddelka za zaščito naroda (Ozna) v Sloveniji. Kot je Čeka (Vseruska izredna komisija za boj proti kontrarevoluciji in špijonaži) pomenila osnovo za vzpostavitev Leninove totalitarno nadzorovane države, je tudi v Sloveniji Vos pomenil podlago za razvoj vseh ostalih represivnih organizacij in oblik obveščevalnih ter varnostnih služb med drugo svetovno vojno in po njej. Iz raznovrstnih reorganizacij službe državne varnosti (Udba) med vojno in takoj po vojni (Knoj, Udv, Kos) izhaja splošna ugotovitev: bolj ko so se spreminjala imena, bolj je ostala struktura službe enaka, prav tako pa tudi njene naloge in sredstva, ki jih je pri delu uporabljala. Poročila Ozne so bila ključna za sprejemanje političnih odločitev ožjega partijskega vrha ob koncu vojne in takoj po njej. V knjigi so podrobno obravnavane naloge Ozne ob koncu vojne in pri vzpostavljanju nove oblasti (vojni ujetniki, taborišča, poboji, Cerkev, razlastitve, izgoni, cenzura, protiobveščevalna služba, gospodarske naloge, Matjaževa vojska, politični procesi).
Dodana je tudi poimenska shema Ozne in Udv. Besedilo je pisano na podlagi ljubljanskih, beograjskih in moskovskih arhivov. Iz arhivov je tudi fotografsko in dokumentarno gradivo, mnoge fotografije in dokumenti so prvič objavljeni.

Knjiga je izšla v sodelovanju z Arhivom Republike Slovenije.

Recenzija Bukla

Oddelek za zaščito naroda s kratico Ozna je nastal v zadnji etapi druge svetovne vojne, spomladi leta 1944, potem ko je prevzel funkcije nekdanje Varnostno-obveščevalne službe (Vos). Gre za partijski telesi, ki sta, kot ugotavlja zgodovinarka Ljuba Dornik Šubelj, ključno prispevali k povojni politični usmeritvi jugoslovanskega prostora, saj »je bil njihov glavni namen, da po osvojitvi Beograda zbirajo informacije, s katerimi bi lahko vodstvo odporniškega gibanja preprečilo prihod zahodnih zaveznikov in tako obdržalo vodilni vpliv Rdeče armade tudi v Sloveniji«; glavni štab Slovenije in Hrvaške pa so ukinili, »da ne bi prišlo do odcepitve zahodnih delov Jugoslavije«. Ozna in prevzem oblasti 1944– 1946 je doslej najbolj natančna in nepristranska monografija o tej organizaciji, ki je jugoslovansko rešitev ter svoje načrte po zgodovinski odcepitvi Slovenije od Italije in Nemčije lahko uveljavila le z nasiljem ob koncu vojne, svojo naslednico pa pozneje dobila v Udbi.

Žiga Valetič, Bukla 97-98

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...