Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Rdeči baron

Zgodba o baronu von Richthofnu
Floyd Gibbons
Rdeči baron
34,99 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Založba Cankarjeva založba
Leto izdaje 2018
ISBN 978-961-282-290-3
Naslov izvirnika The red knight of Germany
Prevod Milena Podgoršek, Janez Žerovc

Tehnične lastnosti
trda vezava
24,5 x 16,5 cm
328 strani
Tip knjige
biografija
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje
biografije in spomini

Povej naprej

Založnik o knjigi

Prva svetovna vojna se je v kolektivni spomin človeštva vtisnila ne samo zaradi velikanskih človeških žrtev, ki jih je povzročila, temveč tudi zaradi tega, ker so se bitke med sovražnimi vojskami prvič v zgodovini prenesle tudi na nebo. To so omogočili hiter tehnološki razvoj bojnih letal in številni pogumni piloti, ki so v času, ko so na frontah že začeli uporabljati težke topove in vojne pline, še spominjali na stare, viteške čase, v katerih so si nasprotniki stali nasproti iz oči v oči in bíli častni boj. Med njimi je največjo slavo dosegel nemški vojaški pilot baron Manfred Albrecht von Richthofen, poznan kot Rdeči baron.
Letalski as, ki so ga odlikovali tevtonski patriotizem, ponos, disciplina in pravi lovski nagon, je v neposrednih zračnih dvobojih sestrelil kar 80 zavezniških letal in se vpisal med legende prve svetovne vojne.

Njegovo življenjsko pot do usodnega 21. aprila 1918, ko je na svoji zadnji misiji nad Francijo – zaradi prav začetniške napake in le dan pred nastopom načrtovanega dopusta – izgubil življenje, nam v knjigi slikovito in hkrati z vojaško natančnostjo popiše prav tako legendarni ameriški vojni dopisnik Floyd Phillips Gibbons.
- Tine Logar

Recenzija Bukla

Letos bomo obeležili stoto obletnico konca prve svetovne vojne, ta pa že prinaša izid knjig iz tistega časa. Med njimi najbrž ne bo manjkalo biografij. Knjiga Rdeči baron je življenjepis letalskega barona Manfreda von Richt hofna, izšla je že leta 1927, napisal pa jo je ameriški poročevalec Floyd Gibbons, tudi sam ranjen med prvo vojno, zaradi česar je potem nosil prevezo čez oči. Baron Richthofen je bil razvpiti nemški vojaški pilot, ki je med vojno sestrelil osemdeset vojaških letal, proti vsakemu nasprotnemu pilotu drzno zastavil svoje življenje, bil slavljen s strani rojakov (»vreden za tri divizije mož«, je trdil nemški general Ludendorff), spoštovan s strani zaveznikov ter na koncu sestreljen zaradi začetniške napake in potem pokopan z vojaškimi častmi. Gibbonsa je zgodba o von Richthofnu tako prevzela, da je po vojni podrobno raziskal njegovo otroštvo in življenje, se pogovarjal z njegovo mamo itn., s tem pa izpisal avtentičen portret (letalskega) vojskovanja v prvi svetovni vojni.

Samo Rugelj, Bukla 141

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...