Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Ruski diptih

Iz življenja ruske emigracije v Kraljevini SHS
Mateja Ratej
Ruski diptih
14,90 €

Ta knjiga pri nas ni v prodaji!


Naša spletna stran je namreč tudi informativne narave, podobno kot revija Bukla. Za več informacij o knjigi se obrnite direktno na založbo, ki je knjigo izdala (navedena na levi).

Povej naprej

Založba Modrijan
Leto izdaje 2014
ISBN 978-961-241-863-2
Urejanje Marko Vidic
Predgovor Mladen Dolar

Tehnične lastnosti
trda vezava
24 x 16,5 cm
380 g
112 strani
Tip knjige
strokovna monografija
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje

Založnik o knjigi

V jutru, ko so prag stanovanja prestopili preiskovalci, je Julija Ganusova ležala na tleh popolnoma naga z razprostrtimi rokami in stisnjenimi pestmi.

Roman Agathe Christie ali Jamesa B. Pattersona? Ali pa – po priimku sodeč – kakšnega ruskega avtorja kriminalk? Odgovor je: ne. Zgodba se je dogajala pri nas, torej na slovenskih tleh, v »preprostem« podeželskem okolju – v Ljutomeru – v dvajsetih letih 20. stoletja, in je torej resnična. Z vsemi presunljivimi in krvavimi podrobnostmi vred. Žrtev ni bila le mlada lepotica, temveč tudi njen triletni otrok. Ali taka zgodba sploh lahko ima »srečen konec«, pa čeprav storilca doseže roka pravice?

Ruski diptih je dokumentarno delo, ki pa se bere kakor roman. Napeta kriminalka s preobrati in vsem, kar spada zraven. Dokumentarnost je razvidna predvsem iz opomb in natančno podanih kraja in časa, tako da ob branju ne moremo pozabiti, da gre za resnični dogodek, ki ga pisateljska žilica ni niti olepšala niti mu ni dodala dramatičnosti ali srhljivosti – zapisan je tako, kakor ga je mogoče interpretirati na podlagi kazenskega spisa iz Pokrajinskega arhiva Maribor, v katerem ga je odkrila dr. Mateja Ratej.
Kot kaže že naslov, pa to ni edina »resnična zgodba« v tej knjigi. Če prvi zločin – tako lahko domnevamo – izhaja iz mnogih nerazčiščenih zadev, ki so težile storilca, pa so razlogi za drugega precej bolj »romantični«, čeprav začinjeni z isto (smrtonosno) strastjo. Gre za ljubezenski trikotnik: mlada baroničina hči, ljubosumni in že napol zavrnjeni snubec ter elegantni, udvorljivi zdravnik. Če bi bil to film, bi takoj vedeli, da se ne bo dobro končalo. In kaj je film – ter navsezadnje celotna umetnost – drugega kot posnemanje življenja? Življenje je brez okolišenja, naglo in brutalno zapisalo ogromno takih zgodb. Dve izmed njih, ki sta se odvili v podobnem časovnem in geografskem okviru ter z junaki, ki so pribežali k nam iz istih razlogov, pred nami razgrinja Ruski diptih.

Recenzija Bukla

Je zgodovinopisje mogoče podajati skozi kriminalne zgodbe, ne da bi pri tem podlegli dramatični skušnjavi spreminjanja detajlov v prid zapleta ali razpleta? Na to vprašanje pritrjujeta zgodbi zgodovinarke Mateje Ratej iz časa po drugi svetovni vojni, ko je na našem ozemlju živelo nemalo ruskih emigrantov. O širšem ozadju časa, o trku svetov, o tem, kako so bili Rusi vpeti v tukajšnje življenje, najprej izvemo skozi okrutni dvojni umor, ki se je zgodil v Ljutomeru. »Hišni sluga Vasilij Černjenko je v noči s 6. na 7. julij 1923 domnevno v želji spolne združitve zadavil svojo 26-letno delodajalko Julijo Ganusovo …« Takšno je bilo izhodišče arhivskega kazenskega spisa, ki mu sledijo presenetljivi zasuki ter nova pojasnila. Druga drama pa se je odvila leta 1921 v ruskem begunskem taborišču v Strnišču, kjer je v slepo ulico nasilja zašel ljubezenski trikotnik med baroničino hčerjo, zavrnjenim snubcem in zaljubljenim zdravnikom. Pripis, da gre za resnični zgodbi, ni potreben.

Žiga Valetič, Bukla 107-108

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...