Pojdi na glavno vsebino
Brezplačna dostava za naročila nad 29 €
041 670 666(vsak delavnik 9h-16h)
0

Slovenija brez Patrie in Zvonov

Ivan Janez Štuhec
Slovenija brez Patrie in Zvonov
22,50 € 22,50 € Prihrani 0,00 €
Za pridobitev Buklinega bonusa v vrednosti 0,68 € se prijavite ali registrirajte
Rok dobave 5-10 delovnih dni, na zalogi pri dobavitelju

Povej naprej

Založba Celjska Mohorjeva družba
Leto izdaje 2017
ISBN 978-961-278-351-8
Spremna beseda Janez Janša

Tehnične lastnosti
mehka vezava
21 x 14 cm
410 g
324 strani
Tip knjige
članki in študije
Kategorije
zgodovina > 20. stoletje
religija > krščanstvo

O knjigi

Prodorni komentarji dr. Ivana Janeza Štuheca, ki so bili v različnih slovenskih medijih objavljeni med letoma 2010 in 2017, prinašajo razmislek tako o aktualnih družbeno-političnih dogajanjih kot tudi o odzivih Cerkve na njih. Avtor kritično presoja ideološka ozadja, ki Slovenijo kot demokratično republiko še vedno zapi rajo v okove nekdanjih političnih sistemov in družbenih praks, kar slovenskemu narodu onemogoča sproščeno svobodo bivanja, omejuje odprt dialog različno mislečih in kritično spraševanje o preteklosti in sedanjosti ter zmanjšuje pomen odkrivanja resnice kot temeljne pravice vsakega državljana v svobodni, odprti in demokratični družbi. Branje, ki končno razjasnjuje pogled na dogajanja v Sloveniji in širše.
Avtor obravnava teme državotvornosti, posebej se posveča pri merom, ki so zaznamovali slovenski prostor bodisi na državni bodisi na cerkveni ravni (npr. zadeva Patria, finančni zlom ma riborske nadškofije), in jih osvetljuje z zamolčanimi ali prezrtimi resnicami. Obravnava tudi druga aktualna vprašanja o družini, državi in civilni družbi ter ne nazadnje o vlogi vere in Cerkve ob soočanju z izzivi sodobnega časa.

Recenzija Bukla

Eden najtrših intelektualcev z desnega političnega pola vseskozi piše za revije Družina in Demokracija, sodeluje z Radiem Ognjišče, nastopa na predvolilnih shodih in se kot politični komentator pojavlja na televizijah. Večina govorov in dnevnopolitičnih komentarjev iz zadnjih sedmih let je zdaj zbrana v knjigi, za katero je predgovor napisal Janez Janša, med besedili pa najdemo tudi Štuhečeve govore na shodih v podporo zaporniku Janši. Prvi del knjige je, skladno z naslovom, posvečen primeroma Patrie in ekonomskega zloma v mariborski nadškofiji, v drugem in tretjem delu (Družina, država, civilna družba ter Cerkev med resničnostjo in lažjo) pa najdemo besedila, zapisana v pravičniško prostodušnem kolumnističnem duhu, ki izražajo civilnodružbeni pohod slovenske desnice skozi vrsto referendumov in drugih političnih vprašanj minulega obdobja.

Žiga Valetič, Bukla 138-139

© Bukla − Besedilo je avtorsko zaščiteno, glej Splošne pogoje uporabe.

Sorodne knjige

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...